U središtu Zagreba otvorena izložba “Turopoljska baština kroz sjećanja”: Predstavljene drvene makete znamenitih turopoljskih građevina

makete

U Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, u Preradovićevoj ulici, u utorak je otvorena izložba pod nazivom “Turopoljska baština kroz sjećanja”. Na izložbi su predstavljene i drvene makete velikogoričkog majstora Stjepana Mihanovića.

Župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić ističe kako je cilj bio približavanje drvenog graditeljstva Turopolja turistima i stanovnicima Zagreba.

– Za ovu prigodu smo odabrali četiri tipska objekta koji i danas stoje u Turopolju – kapelu Sv. Barbare, kapela Srca Isusova na Plesu, čardak iz Mraclina i kuriju Modić-Bedeković. U malome želimo pokazati što se može vidjeti u Turopolju. Ovo je poziv svima da dođu i upoznaju turopoljsku graditeljsku baštinu i naše Turopolje u cjelini – kazao je župan POT-a čiji su članovi, banderij, uveličali ovo otvorenje.

Promovirala se na ovom događaju i turopoljska podgutnica, autohtoni proizvodi od turopoljske svinje, ali i čitavo naše Turopolje koje je sve bliže turistima, ali i Zagrepčanima.

Sve ovo možete vidjeti uživo u Turopolju

Ponosan na izložbu u Zagrebu je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji ističe odličnu suradnju s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije.

makete

– TZ Zagrebačke županije, POT i Grad Velike Gorice nedavno su zajedno sudjelovali u projektu promocije turopoljske svinje za koje želimo da postane prepoznatljivi brand prisutan na menijima hrvatskih restorana. Danas ovdje u centru Zagreba predstavljamo Turopolje, turopoljsku baštinu, s posebnim naglaskom na tradicijsku drvenu gradnju, predstavljenu kroz ove prekrasne makete znamenitih turopljskih građevina. Drvena turopoljska gradnja nije samo dio baštine, već i turistički potencijal koji želimo promovirati i iskoristiti. Primarno ovdje u Zagrebu gdje živi 800.000 ljudi, koje želimo privući u Veliku Goricu i Turopolje. Sve makete koje možete ovdje vidjeti, možete i stvarnosti obići na području našeg grada. Bez obzira odlučite li se doći automobilom ili biciklom – poručio je Ačkar.

Izložbom se želi pokazati i kako je hrast, šumski div, živi spomenik Turopolja unatrag 800 godina. Važni elementi našeg kraja su i hrvatski posavci, čardaci, turopoljska svinja, crni turopoljski tarfuf, kuća s čipkom.

– Oduvijek je to bio ponos Turopolja i to je čuvao kroz povijest, kulturu i tradiciju našega kraja. Izložba je u samom srcu Zagreba kako bi naše građane metropole podsjetili kakva netaknuta ljepota i tradicija se nalaze samo na pola sata od centra grada. Sinergijom i zajedničkim radom moramo očuvati naše ljepote, a ovom izložbom i prethodnim aktivnostima pokazujemo kako smo krenuli u pravom smjeru – dodaje Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare