Za čipiranje i sterilizaciju pasa Zagrebačka županija daje 100 tisuća kuna, Velika Gorica dobila 20.000 tisuća kuna

sterilizaciju
Foto: Pixabay

Zagrebačka županija dodijelila je 100 tisuća kuna gradovima i općinama sa svog područja za provedbu Zakona o zaštiti životinja. Sredstva će se utrošiti na veterinarske usluge označavanja pasa mikročipom te sterilizaciju kujica u 2022. godini.

Na javni poziv, koji je bio otvoren od 28. ožujka do 15. travnja ove godine, od ukupno 34 javilo se 20 jedinica lokalne samouprave, odnosno osam gradova i 12 općina. Među gradovima najveći iznos dobila je Velika Gorica20.000,00 kuna, a od općina Brdovec – 3.761,00 kuna. S goričkog područja sredstva je dobila i općina Orle i to 1.846 kuna.

– Ova sredstva na raspolaganju su svim žiteljima ovih 20 gradova i općina Zagrebačke županije koji imaju nečipiranog psa ili nesteriliziranu kujicu, a za sufinanciranje tih postupaka mogu se obratiti svojim gradovima i općinama do 31. listopada 2022. godine ili do utroška sredstava – navode iz Zagrebačke županije.

Inače, kod raspodjele županijskih sredstava presudno je bilo koliko pasa je na području grada ili općine registrirano u Upisniku (Lyscanu) u 2021. godini, jesu li donijeli Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, imaju li ugovor ili neki drugi akt o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja, odnosno imaju li u svom proračunu osigurana financijska sredstva za provedbu Zakona o zaštiti životinja.

Zagrebačka županija financira provedbu ovog programa od 2019. godine te je za tu svrhu do sada utrošeno 577.496,00 kuna.

Provedbom ovih mjera, sterilizacije i mikročipiranja, smanjuje se i kontrolira populacija napuštenih pasa te pomaže gradovima i općinama s područja Zagrebačke županije u troškovima provedbe Zakona o zaštiti životinja. Također, smanjeni broj napuštenih pasa smanjuje vjerojatnost od širenja bolesti, napada na ljude i druge životinje te izazivanja materijalne štete i nesreća u prometu.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare