Obiteljski liječnici i udruga pacijenata pokrenuli peticiju: Pacijenti će zbog lijekova ostajati bez vozačke dozvole

peticiju
Foto: Gorica.info

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) organizirale su peticiju “Reci NE ovakvom zakonu” protiv izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje ocjenjuju da nanose štetu i liječnicima i pacijentima.

Prijedlog zakona nalaže da je liječnik obiteljske medicine obavezan obavijestiti MUP zbog postojećeg ili promijenjenog stanja pacijenta nakon čega mu se u trenu može oduzeti vozačka dozvola. Time se nalaže liječniku da prekrši pravo na povjerljivost te pravo na privatnost iz Zakona o zaštiti prava pacijenata.

Predložene izmjene također narušavaju odnos između liječnika i pacijenta, te se potiče i agresivnost pacijenata prema liječnicima kada im se oduzme dozvola, a objašnjenja ne postoje zbog kojeg razloga.

Pacijentu, primjerice, može biti prepisan lijek, koji u svojim uputstvima ima naznaku da se ne preporuča upravljanje vozilima, te je obaveza pacijenta da se toga drži. Isto kao i što je obaveza da ne vozi pod utjecajem alkohola. Nije posao liječnika biti odgovoran za osobno ponašanje pacijenta, navode organizatori peticije.

Ističu i da je za pitanje sposobnosti za rad i vožnju nadležna medicina rada, a ne obiteljski liječnici.

Udruga za promicanje prava pacijenata pozvala je građane da potpišu peticiju i usprotive se namjeri da liječnici podatke o svojim pacijentima prosljeđuju policiji, ističući da se time krše zakonom zajamčena prava pacijenata.

Peticija je dostupna na poveznici.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare