Hortenzije su najljepši ljetni ukras vrtova: Donosimo savjete iskusnih vrtlara koji će pomoći da dugo cvjetaju Ove popularne ukrasne biljke uzgajaju se zbog velikih cvjetova koji cvjetaju do kasne jeseni /// Popularne su kao cvjetni dekor na vjenčanjima i u buketima mladenki ///

hortenzije
Foto: Gorica.info

Za hortenzije se kaže da su najljepše ljetno cvijeće. Mogu imati ružičaste, svijetloljubičaste, bijele ili plave cvjetove. Često ih možete vidjeti u vrtovima obiteljskih kuća, ali i na javnim površinama, u parkovima. Neki ih uzgajaju i u teglama na balkonu.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta iskusnih vrtlara koji će vam pomoći da vaše hortenzije dugo cvjetaju.

hortenzije

Zalijevajte ih dvaput dnevno

Hortenzije vole sjenovita mjesta u vrtu i svakodnevno zalijevanje. Ako su vrućine velike potrebno ih je zalijevati ujutro i kasno navečer. Ove biljke imaju iznimnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalijevanja ponovno živnuti.

Presađivanje

Hortenzije se presađuju u rano proljeće ili kasnu jesen. Nove presadnice možete i sami napraviti na način da povinete jednu granu na jesen i jednim dijelom je pokrijete zemljom. Do proljeća će ta grana pustiti korijenje i tada je izvadite iz zemlje i presadite na novo mjesto. Na taj način nećete morati kupovati nove sadnice.

Zašto hortenzija ne cvjeta

Postoje hortenzije koje jednostavno odbijaju procvjetati. Vjerojatno ste ih previše prihranjivali i zato samo raste lišće, a od cvjetova ni traga. Jednostavno prorijedite prihranjivanje i hortenzije će sljedeće sezone sigurno početi cvjetati.

Kako promijeniti boju cvjetova

hortenzija savjeti
Foto: Pixabay

Znate li da vašim hortenzijama možete promijeniti boju cvjetova? Nije u pitanju nikakva čarolija već jednostavan postupak. Sve što trebate napraviti je promijeniti kiselost tla. Tla koja su manje kisela daju ljubičaste i plave cvjetove hortenzija dok ona s većim pH daju crvene i svijetloroze cvjetove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete nabaviti pH tester. Kada saznate vrijednosti i želite sniziti pH, dodajte aluminijev sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za vapnencem u prahu. Ipak, imajte na umu da će bijele hortenzije gotovo uvijek ostati bijele jer one vrlo teško mijenjaju boju.

Hortenzije su popularne kao cvjetni dekor na vjenčanjima i u buketima mladenki.

hortenzije
Foto: Pixabay

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare