Zaposlenici državnih tvrtki imaju više dana godišnjeg i češće dobivaju regres od zaposlenih kod privatnika

godišnjeg
Foto: Gorica.info

Lipanj je vrijeme „spajalica“ i godišnjih odmora. Neki troše stari godišnji, neki novi, a neki su već potrošili vrijeme predviđeno za predah od posla. Kakva je situacija s danima godišnjih odmora provjerio je portal MojPosao koji je proveo istraživanje o navikama građana kada je u pitanju korištenje godišnjeg odmora. U istraživanju je sudjelovalo više od 2.100 ispitanika.

U prosjeku, zaposleni u Hrvatskoj imaju 24,6 dana godišnjeg odmora, što je 0,8 dan više nego prošle godine.

Najduže odmaraju zaposlenici hrvatskih institucija

Najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u hrvatskim institucijama, u prosjeku čak 28 dana. Zaposleni u stranim institucijama imaju 25 dana, a u državnim tvrtkama čak 27 dana. Zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu imaju 25 dana, dok najmanje dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu, 23 dana.

Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u velikim tvrtkama, tamo zaposlenici u prosjeku imaju 26 dana godišnjeg odmora. Radnici srednje velikih kompanija na raspolaganju imaju 24 dana godišnjeg, dan više nego oni koji ‘kruh zarađuju’ radeći u malim tvrtkama.

Nešto manje od polovice radnika (41%) zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora, dok ih 55% ipak priželjkuje više vremena za odmor. U savršenom scenariju, oni koji priželjkuju više dana godišnjeg odmora, smatraju kako je okruglih 30 dana idealan broj dana godišnjeg odmora.

Treba naglasiti da radnici koji nisu zadovoljni postojećim stanjem u prosjeku imaju 4 dana godišnjeg odmora (23) manje od onih koji vjeruju kako već imaju dovoljno dana godišnjeg odmora (27). Ima i onih ispitanika, doduše malo (4%), koji ističu kako na raspolaganju imaju previše dana predviđenih za godišnji odmor te da im to loše utječe na produktivnost.

U zapadnim zemljama, iako rijetka, sve je češća praksa davanja neograničenog broja dana godišnjeg odmora, prvenstveno managementu tvrtke, ali i radnicima. Mišljenja naših ispitanika o toj su temi podijeljena; jedni smatraju da je jedino što je bitno je to da je posao odrađen, a drugi vide potencijalnu opasnost u zloupotrebljavanju takve prakse.

Posebno ih smeta činjenica kada bi se takva praksa uvela samo za management kompanije te bi ostali zaposlenici u tom smislu bili diskriminirani. Naravno, ima i oni ispitanika koji shvaća da management na godišnjem odmoru ionako često radi, ili čak niti ne iskorištava godišnji koji imaju.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare