Gdje i kako napuniti električni automobil u Velikoj Gorici: Mreža punjača je solidna, ali neki od njih su zastarjeli ili uopće ne rade

mreža punjača
Velika Gorica dobro je pokrivena mrežom punjača hibridnih i električnih automobila. No, neki od njih su zastarjeli ili uopće ne rade... / Foto: Gorica.info

Otvorenjem nove megatrgovine Interspara Velika Gorica dobila je još četri mjesta za punjenje električnih automobila. No i prije toga bila je solidno premrežena takvim punjačima – imala je 18 priključaka za punjenje sve popularnijih hibridnih i električnih vozila. Ipak, Velikogoričani koji posjeduju električne i hibridne automobile nisu zadovoljni stanjem punjača, budući ih je dosta pokvareno.

Gorica ima više punjača od centra Rijeke, Zaprešića ili Sesveta

Što se tiče broja punjača Gorica je stvarno dobro pokrivena. Primjerice u centru Rijeke ima ih 15, a u Zaprešiću samo četiri. U Sesvetama, dijelu Zagreba koji je zapravo grad u gradu, istodobno ne postoji niti jedan punjač.

Velikogričani koji koriste te punjače napravili su ovih dana inspekciju po gradu i dojavili ne baš ohrabrujuće rezultate Gorici.info. Od 18 priključaka, javili su nam, čak osam ih ne radi. Od toga je 10 priključaka, kako je navedeno na njima, u vlasništvu grada i o njima se brine VG Komunalac. Od njih deset, utvrdili su naši sugrađani čiji auti trebaju takve punjače, čak njih sedam ne radi.

Isto tako, dodaju naši ”inspektori“, pola tih gradskih utičnica su obične zidne šuko utičnice koje su odavno zastarjele u svijetu punionica električnih automobila.

Pitali smo VG Komunalac o stanju punjača o kojima se oni brinu. Oni se, ukratko, slažu s ocjenama naših sugrađana.

punjači interspar
Novi punjači kod novog Interspara u Velikoj Gorici / Foto: Gorica.info

Punionice iz 2015. godine danas su već zastarjele

Naše punionice Etrel, tip B, model: GEN – 3 su zastarjele jer su ugrađene još 2015. godine. Naime, nova električna vozila imaju sve modernije i jače, i software i baterije, koje naše punionice sve teže mogu prihvatiti i isporučivati električnu energiju tj. puniti ih. Iz tog razloga prilikom punjenja vozila sve češće dolazi do povrata jačeg napona iz vozila, kojeg naše punionice ne mogu prihvatiti i dolazi do iskakanja sklopki, a ponekad i do izgaranja pozadinskog modula IEC 61851 te prestanka funkcije punjenja”, navodi se u pisanom odgovoru kojeg smo dobili iz VG Komunalca.  Tri šuko utičnice, dodaje se u odgovoru, uopće nije moguće popraviti jer ih proizvođač više – ne proizvodi.

U trenutku pisanja tog odgovora stanje na Komunalčevim punionicama bilo je sljedeće: U Zagrebačkoj 37 (kod Robne kuće) radio je punjač Type 2, ali ne i šuko punjač, tako je bilo i na punionici kod Vatrogasnog doma te na parkiralištu Goričanke. Na Trgu Stjepana Radića (kod toplane) radila su oba punjača, dok kod Mc Donaldsa radila je šuko utičnica, ali ne i ona Type 2.

Prilikom inspekcije naših čitatelja niti jedan od punjača kod Vatrogasnog doma, Robne kuće i Mc Donaldsa nije radio. No istodobno su radila oba na parkiralištu Goričanke. Prema tome, dio punjača koji su pokvareni ipak bude popravljen, ali se neki opet pokvare…

Odgovor stigao i iz Hrvatskog Telekoma

Iz VG Komunalca odmah su obavijestili Hrvatski Telekom koji održava njihove punionice, a i Gorica.info pitala je tog telekomunikacijskog diva kakvo je, prema njima, stanje s punjačima za koje su oni mjerodavni. Evo i njihovog odgovora.

Hrvatski Telekom, kao operator mreže e-punionica i pružatelj usluge punjenja, u većini slučajeva nije vlasnik e-punionica te ih u skladu s time nije mogućnosti niti samostalno održavati/popravljati, već to ovisi o vlasniku i njegovoj raspoloživosti. U konkretnom slučaju, pokrenut je postupak za sanaciju navedenih punionica te, ovisno o daljnjem dogovoru s vlasnikom punionica o prihvaćanju troškova popravka, ovisi i vrijeme u kojem će punionice biti ponovo u potpunosti funkcionalne. Također, važno je spomenuti kako ovaj kvar nije softverskog tipa, već hardverskog, te samim time HT ovisi o eskalaciji sa strane vlasnika punionica ili samih krajnjih korisnika (vozača), nakon čega počinje proces otklona kvara. Iz tih razloga, nažalost, popravci pojedinih punionica mogu trajati određeno vrijeme. HT će sa svoje strane poduzeti sve kako bi se korištenje navedenih punionica omogućilo u što kraćem roku“, zaključuje se u odgovoru.

mreža punjača
Očito u Velikoj Gorici ima i nesavjesnih korisnika električnih punjača / Ilustracija: Pixabay

Iz HEP-a upozoravaju na nesavjesno korištenje punjača

Jedna od punionica, ona kod parka na Trgu kralja Tomislava (kod milenijskog križa) u vlasništvu je Hrvatske elektroprivrede (HEP-a). Tamo se nalaze tri punjača od kojih onaj najkorišteniji (već spomenuti Type 2) za vrijeme inspekcije naših čitatelja nije radio, dok su ostala dva bila u pogonu.

Priključak (konektor) Type2 na ELEN punionici u Velikoj Gorici nije u funkciji zbog kvara koji je kombinacija softverskog problema i oštećenja na izolaciji kabela do kojeg je došlo zbog nemarnog postupanja korisnika. Nakon što se utvrdi optimalni način popravka, konektor će se osposobiti za korištenje. Ostali su konektori na punionici raspoloživi i vrlo često korišteni. Ovo nije prvi kvar na spomenutoj punionici koji je nastao zbog nesavjesnog korištenja, zbog čega smo već nekoliko puta bili smo primorani zamijeniti cijeli oštećeni, odnosno uništeni konektor. Nažalost, slično je stanje i na mnogim drugim ELEN punionicama, za čije sustavno rješenje nastojimo pronaći optimalan i financijski opravdani pristup“, navodi se u odgovoru kojeg smo dobili iz Službe za korporativne komunikacije Hrvatske elektroprivrede (HEP-a).

Čini se da najbolje o svojim punionicama i punjačima brinu, nazovimo ih tako, privatni vlasnici koji ih imaju na raspolaganju za njihove korisnike. Tako su u funkciji tijekom inspekcije naših čitatelja bile sve punionice i punjači na parkiralištu kod Lidla na ulazu u Goricu iz smjera Zagreba i kod hotela Dream. Vjerojatno će tako biti i s onima na parkiralištu uz novu trgovinu Interspara.

Stanje s punjačima i punionicama hibridnih i električnih vozila u Velikoj Gorici je, kao što smo vidjeli, šaroliko i često se mijenja. Sigurno je da će se neki punjači i punionice morati modernizirati jer ih je u samo sedam godina brzo pregazio razvoj tehnologije. No, iz odgovora koje smo dobili jasno je da se i neki naši sugrađani (možda i korisnici) vrlo nemarno odnose prema punionicama i punjačima, pa ih uništavaju. A to će biti puno teže ispraviti nego popraviti pokvareno ili zamijeniti zastarjelo…

*** Tekst je dio projekta Moja Gorica ***

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare