Kreće novi natječaj za sufinanciranje električnih vozila: Država daje do 70 tisuća kuna bespovratno

vozila
Ilustracija: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Prijave na natječaj za sufinanciranje električnih automobila počinju u ponedjeljak, 27. lipnja u 8 sati, odnosno prodajni predstavnici će od tada putem Fonda moći započeti s prijavama korisnika za sufinanciranje vozila.

Za poticanje kupnje energetski učinkovitih vozila Fond je u 2022. osigurao 108,3 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu, povećali su ukupni budžet za građane i tvrtke koji će sad iznositi 103,3 milijuna kuna, prošle godine su osigurali 90 milijuna kuna, dok je ostatak budžeta od 5 milijuna kuna namijenjen za javni sektor.

Iznosi poticaja po automobilu ove se godinu neće mijenjati te će iznositi 20 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji  i vrsti pogona.

Novim sustavom građani i pravne osobe na javni poziv više se ne prijavljuju neposredno, već putem ovlaštenih trgovaca motornih vozila u Hrvatskoj.

Na poziv Fonda, u ovogodišnji program sufinanciranja se prijavilo 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti maksimalno 40% opravdanih troškova nabavke vozila. Lista vozila za koje je moguće ostvariti sufinanciranje, kao i 301 prodajno mjesto na kojima ih je moguće kupiti nalazi se na stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Rezervacije poticaja će biti moguće sve dok iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i tvrtke privremeno zatvoriti. Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u realnom vremenu će biti moguće provjeriti dostupnost sredstava, a na njoj će se nalaziti i sve informacije o programu sufinanciranja, uključujući popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te prodajnih mjesta na kojima se mogu rezervirati i kupiti.

S programima poticanja e-mobilnosti Fond ne planira stati pa se za jesen najavljuje i sufinanciranje infrastrukture za punjenje energetski učinkovitih vozila.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare