Divlje svinje sve više ulaze na gradska područja: Donosimo savjete kako se ponašati ako ih sretnete

Foto: Pixabay

Snimke divljih svinja koje šetaju po zagrebačkim ulicama posljednjih dana uznemirile su brojne građane koji strahuju za sebe, ali i za svoje kućne ljubimce.

– Cijeli čopor je lijepo prelazio preko semafora. Bojim se izaći iz kuće jer ne znam u mraku gdje bih mogla naići na svinju – kaže Đurđa Đuranec za Dnevnik Nove TV. No problem nije samo strah već i to što svinje uništavaju sve što im dođe pod njušku. Rovare cvijeće, voće, povrće…

Iz Grada Zagreba objavili su upute kako se građani trebaju ponašati ako sretnu divlju svinju:

– U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Na ovom području s divljim svinjama, kao i s ostalim vrstama divljači, postupa se sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb koji provode Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba i Lovački savez Grada Zagreba.

Kako bi se spriječile štete od divljači Program zaštite divljači propisuje sljedeće mjere: edukaciju i suradnju s vlasnicima i korisnicima zemljišta, nabavljanje kemijskih, bioloških i biotehničkih zaštitnih sredstava te njihovu besplatnu raspodjelu vlasnicima i korisnicima zemljišta na njihov zahtjev, zaštitu usjeva i nasada izgonom divljači te uporabom zaštitnih sredstava i plašila i dr.

Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s mjesta viđenja ili susreta s divljači.

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: info@zoo.hr ili zastita.divljaci@zoo.hr – naveli su iz Grada Zagreba.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare