Na konferencija za medije Most iznio cijeli niz primjedbi na rad GSG Velike Gorice

GSG
Foto: Most

Gradsko stambeno gospodarstvo Velike Gorice (GSGVG) bila je tema konferencije za medije koju je u četvrtak održao Most.

Vijećnik Mosta Ivan Bekavac istaknuo je kako više od 20.000 naših sugrađana živi u stambenim zgradama. Upravitelj većine velikogoričkih zgrada je gradska tvrtka Gradsko stambeno gospodarstvo Velike Gorice (GSGVG) u čijoj upravi sjede predstavnici grada odnosno gradonačelnik.

– Naglašavamo kako u velikom broju zgrade plaćaju visokih 17,5% od visine pričuve, na 4 kn/m2 iznosi 0,7 kuna, što se možda čini malo, no na zgradu površine 6000 m2 iznosi cca 50.000,00 kuna godišnje. Uzmemo li u obzir broj zgrada i površine kojima upravlja GSGVG jasno je kako bi mogla biti riječ o milijunskim iznosima. Osim ovog prihoda GSGVG ubire i 8% iznosa naplaćenih komunalnih naknada po osnovi dijeljenja uplatnica za naplatu komunalne naknade, gdje je također riječ o milijunskim iznosima, pa je potpuno jasno kako su očekivanja građana potpuno opravdana – kazao je Bekavac.

Iz medija i od građana, kažu u Mostu, doznajemo o brojnim sumnjama u nepravilnosti postupanja i poslovanja GSGVG-a.

Na konferenciji je govorila i Jasenka Baumgertner, predstavnica vlasnika i suvlasnika stanova stambene zgrade u Ul. Matije Slatinskog 2.

– Budući da plaćamo visokih 17,5 % za upravljanje zgradom očekujemo neku uslugu za plaćeni iznos, a susrećemo se samo s problemima, neučinkovitim radom, nepravovremenim izvještavanjem, te svakodnevnim pogreškama. U zgradama se uglavnom provode samo hitne intervencije i redovito održavanje koje je zakonski obvezno (npr. dizala), za sve ostalo sredstava jednostavno nema. Nakon energetske obnove i penalizacije od 25% na računu su ostali minusi, tako da su svi troškovi vezano za održavanje svedeni na minimum. Izvođači radova često predstavniku suvlasnika donesu samo radni nalog na potpis tako da iznos usluge za odrađeni posao je nepoznanica što nastojimo promijeniti. U GSG-u na upit o cijenama radova koji se mogu definirati ili satnicom ili po komadu nisam još dobila nikakav odgovor – kazala je Jasenka Baumgertner.

Baumgertner se požalila kako GSG nije niti jednom od 1. studenoga 2020. godine, od kad je ona predstavnica suvlasnika, pregledao zgradu, niti su dali bilo kakav prijedlog programa rada na održavanju zgrade.

– Budući da smo prošli energetsku obnovu iza koje je ostalo puno problema i nedovršenih radova održavanje je nužno. Potrebno je budno pratiti svaki financijski izdatak, ali i primitak, jer dugoročno gledano s izdacima koje trenutno imamo nemoguće je funkcionirati. GSG nam je tu od slabe koristi jer svaki upit ostane bez odgovora. Do danas još nismo dobili niti jedan izvještaj o prometu tijekom 2022. godine tako da uopće nemamo uvid u naplaćenosti sredstava zajedničke pričuve, te plaćenim troškovima. Uočene su i greške na uplatnicama suvlasnika koji su se sami javili, trebala bi dodatna provjera jer moguće da nisu jedini – rekla je Baumgertner.

Bekavac se osvrnuo i na, kako kaže, drugi veliki problem, a to je podnošenje zahtjeva za naknadom štete od osiguranja nakon potresa.

– Ovdje valja napomenuti kako je GSGVG odabrao osiguranje, kako je GSGVG sklopio policu osiguranja u ime suvlasnika, a onda u većini slučajeva nije podnosio nikakve zahtjeve, pa su svi troškovi padali na teret pričuve umjesto da se dio refundira preko osiguranja, ponovno na štetu naših sugrađana suvlasnika – rekao je Ivan Bekavac.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare