RAZGOVOR Nenad Črnko, predsjednik NS Zagrebačke županije: Zadovoljan sam što smo napravili u nogometu posljednjih godina, ali ima još mjesta za napredak U NS Zagrebačke županije registrirano je 15.000 nogometaša i nogometašica, a u otvorenim školama trenira još 2000-3000 djece /// Tragedija je da županija, osim Gorice i Intera, neće imati više niti jednog predstavnika u prva tri ranga natjecanja ///

nenad črnko, predsjednik ns zg žup
Nenad Črnko, predsjednik NS Zagrebčke županije / Foto: Dražen Kopač

Nogomet je najpopularniji sport u Hrvatskoj, pa drugačije ne može biti ni u našoj Zagrebačkoj županiji. Središnje nogometno tijelo u županiji je Nogometni savez Zagrebačke županije. O stanju u tom sportu razgovarali smo s Nenadom Črnkom, predsjednikom NS Zagrebačke županije koji je ujedno i dopredsjednik i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometog saveza.

Koliko je nogometaša i nogometašica (svih uzrasta) registrirano u Nogometnom savezu Zagrebačke županije? Koliko klubova djeluje u NS Zagrebačke županije?

Nogometni savez Zagrebačke županije u svojem sustavu ima 135 klubova, a tu brojku od gotovo 80% čine klubovi velikog nogometa, a preostali broj su veterani i klubovi malog nogometa. Obzirom na to da se sada preregistracija vrši svake dvije godine broj registriranih igrača se mijenja, ali ta je brojka uvijek negdje oko 15.000 registriranih, s činjenicom da ne smijete zanemariti da u otvorenim školama trenira još 2000-3000 djece koja nisu registrirana.

Jeste li zadovoljni financijama i mogu li se one popraviti?

Financiranje Saveza je svedeno na dva segmenta. Prvi je taj da županija putem Zajednice športskih udruga i saveza pokriva režijske i materijalne troškove te plaću instruktora i tajnika. Otprilike u normalnim okolnostima to je 10% potreba. Svakako ne treba zanemariti da su nam i grad Velika Gorica i Zagrebačka županija pomogli sa anuitetima otplate kredita za prostor koji smo kupili u vlasništvo, ali to prestaje 2024. godine, a sa tom pomoći pokrili smo otprilike 35% ukupnih potreba u kupnji vlastitog prostora koji se nalazi u Velikoj Gorici u Ulici M. Getaldića 3. Sve ostalo ostvarujemo sami, a značajni dio prihoda nam osigurava Hrvatski nogometni savez koji na temelju kategorizacija pomaže sve županije u Hrvatskoj. Financije uvijek mogu biti kvalitetnije, ali tada bi njihovo povećanje išlo na teret klubova što nama u ovom trenutku nije cilj, nego sustavno smanjenje financijskog pritiska na klubove zbog osiguranja što kvalitetnijeg funkcioniranja klubova u svim sredinama.

Koji su glavni fokusi razvoja NS Zagrebačke županije? 

U ovom trenutku naš Nogometni savez uz razvoj nogometa, selekcijske programe instruktora i vođenja natjecanja unutar naše ingerencije ima velike planove u realizaciji izgradnje pet terena sa umjetnom travom za koje smo također kandidirali i prihvaćeni od strane HNS-a koji financira umjetnu travu a lokalne zajednice pripremne radove.

Jeste li zadovoljni sa stanjem nogometne infrastrukture? Ima li planova za njeno skoro poboljšanje?

Što se tiče nogometne infrastrukture ona je zadovoljavajuća u nižim ligama i daleko iznad prosjeka drugih županija. Mislim da bismo svi zajedno trebali poraditi na tome da za sredine koje mogu biti razvojne u višim ligama lokalne zajednice imaju strategiju na ulaganju u infrastrukturu. Primjerice Gorici nedostaje trenažnih terena i svlačionica, Samobor i Vrbovec trebaju djelomične rekonstrukcije i zato podržavam razvojni plan grada Dugog Sela koje je prepoznalo sport i gradi novi stadion što bi trebao biti primjer ostalim jačim sredinama u županiji.

Je li jedan klub u Prvoj HNL (HNK Gorica) i jedan u Drugoj HNL (NK Inter Zaprešić) pravi pokazatelj stupnja razvoja i potencijala nogometa i nogometaša u Zagrebačkoj županiji?

Sve sredine u županiji su iznimno važne za razvoj nogometa, Gorica i Inter su svakako samo vrh piramide. No, sigurno je jedno, koliko su klubovi u okruženju dobro organizirani i rade kvalitetno toliko će i ova dva kluba biti jača, a s druge strane tragedija je da županija, osim Intera i Gorice, neće imati više predstavnika u prva tri ranga natjecanja. Istodobno, situacija u Interu nam ne ostavlja puno optimizma. Nisam siguran, bez obzira na mnoga politička obećanja i stavove, da županija ima strateški interes za sport, bez obzira što nam je i naš dožupan u svojoj kampanji cijele izbore bazirao samo na obećanjima u razvoju sporta. Iskreno, ja sam više za djela nego riječi, a u ovom trenutku baš i ne vidim mnogo svjetla u tunelima. Oni koji razumiju znat će da jedino sinergija jakih punktova unutar nogometa stvara i jak amaterski nogomet u velikom području oko sebe. Razlog je jednostavan… Ozbiljno se radi jedino u profesionalnom sustavu i eventualno u jednom ili dva kluba, a takva proizvodnja budućih amaterskih igrača stvara održivost. Primjerice u Engleskoj sustav financiranja od lokalne zajednice uz broj selekcija, razinu škole i natjecanja, te broj trenera ima jedan itekako bitan element – koliki broj igrača godišnje vraćaš u amaterske klubove što je po meni vrlo bitno.

Gdje biste, kao čelni čovjek nogometa u našoj županiji, stavili Zagrebačku županiju po snazi i organizaciji nogometa i nogometnih klubova u odnosu na ostale dijelove Hrvatske?

Na razini Hrvatske postoje tri vodeće županije u HNS-u i one imaju podjednak status jer jedna ima više klubova, a manje igrača, ali sve je to u 95%. To su grad Zagreb, Osječko-baranjska i naša Zagrebačka županija. I te tri županije po svemu čine vodeću snagu nogometa u Hrvatskoj, a meni je osobno veliko zadovoljstvo što smo u posljednjih 5 godina podigli sve razine organizacije i funkcioniranja u županijskom nogometu na nivo koji je respektabilan u cijeloj Hrvatskoj. Takvo promišljanje nam se vraća kroz ljude koji imaju priliku participirati u radu svih tijela HNS-a, ali i po tome da se rad nagrađuje kroz prioritete unutar planova i financiranja određenih aktivnosti našeg saveza novcem iz HNS-a ili UEFA-e.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare