Gradsko vijeće Velike Gorice danas održava sjednicu: Tri gradska poduzeća uzimaju 17 milijuna kuna vrijedne kredite VG Komunalac kredit diže za kupnju dva trostrana kipera i rovokopač s dodatnom opremom /// VG Vodoopskrba nabavlja osam novih vozila /// VG Čistoća kreditom financira većinu troškova za pet specijalnih vozila

Foto: Gorica.info

Prije odlaska na godišnje odmore, gorički vijećnici održat će sedmu sjednicu Gradskog vijeća. Nakon Aktualnog sata koji će sigurno biti zanimljiv, a vidjet ćemo hoće li trajati duže nego što mu samo ime kaže, na dnevnom redu će se naći 20 točaka.

Na sjednicu stiže niz godišnjih izvješća

Prvo je Izvješće o provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice za 2021. godinu. Prema podacima iz izvješća, u našem gradu živi 8.290 osoba s invaliditetom. Ako gledamo spolnu strukturu više je muškaraca s invaliditetom njih čak 4.491, dok je žena 3.799. U izvještaju su detaljno navedene sve aktivnosti koje su se provodile u Velikoj Gorici prošle godine a bile su usmjerene prema osobama s invaliditetom.

Na dnevnom redu ove sjednice su i godišnja izvješća o radu različitih gradskih ustanova – vrtića, knjižnice, muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Centra za djecu, mlade i obitelj…

Sjednicu će sigurno “začiniti“ prijedlozi o zaduživanju VG Komunalca, VG Vodoopskrbe i VG Čistoće koji će nedvojbeno izazvati veliko zanimanje vijećnika. Ove gradske firme podignut će kredite kod komercijalnih banaka kako bi obnovile dotrajalu opremu koja im je potrebna za rad.

Krediti za gradske tvrtke

VG Komunalac podignut će kredit kod Poštanske banke u iznosu od 4 milijuna kuna kojima planira kupiti dva trostrana kipera s dodatkom za zimsku službu te jednog rovokopača s dodatnom opremom.

VG Vodoopskrba zadužit će se kod OTP banke na iznos od 5 milijuna kuna na rok otplate od sedam godina bez počeka. Sredstva su namijenjena za nabavu sedam različitih teretnih vozila i cisterne za pražnjenje septičkih jama. Nabava nove opreme potrebna je zbog dotrajalosti postojeće, povećanog obima održavanja zbog širenja mreže i poboljšanja razine kvalitete usluga, ističu iz VG Vodoopskrbe.

VG Čistoća kreditom do 8 milijuna kuna, koji će podignuti također kod OTP banke, planira kupiti pet novih specijalnih vozila čija je vrijednost do 10 milijuna kuna. Dio potrebnih sredstava i to 1,6 milijuna kuna dobit će od Fonda za zaštitu okoliša, a milijun kuna osigurat će i Grad Velika Gorica iz naknade za gospodarenje otpadom, a ostalo će biti pokriveno iz kredita.

Na dnevnom redu i aglomeracija

Iz VG Čistoće ističu da im je oprema dotrajala i zastarjela, a da bi mogli ispuniti zakonske obveze koje su im propisane Zakonom o gospodarenju otpadom potrebna im je nova oprema. Kupit će i komunalno vozilo (smećar) koji ima poseban dodatak za pranje spremnika. Planiraju ponuditi novu uslugu korisnicima, a to je pranje spremnika stanarima koji žive u zgradama.

Današnju sjednicu zaključit će izvještaj o aglomeraciji, koji će uobičajeno izazvati veliku pozornost vijećnika, posebno onih iz oporbenih redova. Zadnji dan lipnja ističe i rok za objavu rezultata natječaja za izgradnju goričkog pročistača. Tijekom dana trebali bi saznati tko će ga graditi, osim, ako se rok opet ne produži.

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare