JESTE LI ZNALI: Jedini izvor ljekovitog ulja naftalana u Europi nalazi se u Zagrebačkoj županiji

naftalana
Foto: Jasenka Haleuš / TZ Zagrebačke županije

Jedini izvor ljekovitog ulja naftalana u Europi nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Naftalan je zemno mineralno ulje i već je odavno prepoznat kao prirodni ljekoviti saveznik u očuvanju zdravlja i sprječavanju bolesti, a kao ljekovito sredstvo prvi puta se pojavio u istočnjačkoj medicini.

Prve podatke o ljekovitosti zabilježio je još u 13. stoljeću, Marco Polo, a naftalan se u medicinske svrhe koristi više od 600 godina.

Naftalan je neprocjenjivo blago koje nam je ostavilo Panonsko more, a naftalanska terapija izuzetno je blagotvorna u liječenju kožnih, upalnih reumatskih bolesti, te bolesti zglobova i kralježnice, ali i u liječenju opeklina i rehabilitaciji nakon raznih operativnih zahvata.

Zbog otkrića naftalana i termomineralne vode u Ivanić-Gradu je 1989. godine otvoreno lječilište Specijalna bolnica Naftalan, koja je danas vrlo poznata u cijeloj Europi, pa i šire.

– Zdravstveni turizam važna je karika u turizmu naše županije, a Naftalan zasigurno prejanica s obzirom na kapacitete, značajna ulaganja i tradiciju koju lječilište ima. Ključni društveni izazovi za razvoj zdravstvenog turizma su rast troškova EU zdravstvenog sustava, prevencija i novi oblici liječenja odnosno personalizirana medicina, demografske promjene kroz konstantno starenje stanovništva te potreba za zdravijim načinom života. Zagrebačka županija prepoznata je i kao destinacija zdravstvenog turizma koji u Europskoj uniji najbrže raste i smatra se visoko dohodovnom gospodarskom granom koja onda vertikalno veže i osnažuje i brojne druge segmente važne za ubrzani razvoj cijele regije – ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

 

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare