U Buzinu postavljen prvi punjač za električna vozila u rasvjetnom stupu: Uskoro stižu i u Veliku Goricu

punjač
Foto: PR

Projekt postavljanja punjača za električna vozila u stupove javne rasvjete upravo je dosegao novu razinu. Prvi prototip takvog punjača postavljen je u Buzinu te je javno dostupan i potpuno funkcionalan.

Kroz pilot projekt ovakvi punjači bit će ugrađeni u 200-tinjak stupova u nekoliko gradova, a među njima je i Velika Gorica. Tu su još Zagreb i Osijek, potencijalni je partner i Split, a punjače u stupovima javne rasvjete dobit će i Rijeka. Probno razdoblje za punjače, odnosno sam pilot projekt, predviđen je tijekom 2023. godine, a nakon toga cilj je infrastrukturu ovakvih punionica proširiti i na ostale hrvatske gradove.

Riječ je o projektu širenja infrastrukture za električna vozila koji je pokrenula udruga za e-mobilnost Strujni krug, a kojim bi se u sljedećih desetak godina trebalo postaviti više od 100 tisuća punjača diljem hrvatskih gradova.

Tvrtka Smart Energy, koja je dio M SAN grupe, napravila je prvu punionicu s dostupnom snagom od 3.5 kilovata (kW), a budući da je još uvijek u testnoj fazi, njezino je korištenje zasad dostupno bez plaćanja i to putem aplikacije PlugSurfing. Iako je ovo prvi prototip koji se može tako koristiti, u sljedećim tjednima očekuje se da svoje testne punjače u stupovima javne rasvjete postave još 3-4 operatora koji su trenutno u završnim fazama izrade.

Električnih vozila sve je više na hrvatskim cestama

Diljem Hrvatske postoji značajan broj punionica, no i broj električnih vozila svakodnevno raste pa je i povećanje broja punjača nužno radi lakšeg svakodnevnog korištenja vozila u budućnosti.

Istraživanje udruge Strujni krug tako je pokazalo da čak 60 posto vlasnika električnih vozila puni svoja vozila u privatnim garažama i dvorištima. No, jedna od otežavajućih okolnosti je nemogućnost punjenja električnih vozila “kod kuće”, ako vlasnici žive u stanovima, osobito u gradskim središtima, bez dediciranih parkirnih ili garažnih mjesta, ističe se u priopćenju.

Upravo zato, plan povećanja broja punionica, koji uključuje postavljanje 100 tisuća punjača u rasvjetne stupove pored velikih javnih parkirališta, bi uz kućne punjače zadovoljio više od 95 posto potreba hrvatskih vozača električnih vozila. Ostalih pet posto su vozila koja dnevno prelaze više od 200 do 300 kilometara i za koje su već postavljeni brzi punjači na svakoj pumpi autoceste od Zagreba do Splita, napominju iz Strujnog kruga.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare