Upozorenje trudnicama, starijim osobama i maloj djeci: U Zagrebu povećana koncentracija ozona, ne izlazite na otvoreno

ozona
Foto: Gorica.info

Iz Grada Zagreba poslali su upozorenje trudnicama, starijim osobama, maloj djeci, kroničnim respiratornim i plućnim bolesnicima da ne izlaze na otvoreno zbog povećane koncentracije prizemnog ozona.

– Na državnoj mjernoj postaji Zagreb-3, u Zagrebu, u petak je ovlašteni ispitni laboratorij Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) utvrdio prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg/m3 zabilježeno je od 12:30 – navodi se u priopćenju.

U takvim uvjetima,  osjetljive skupine populacije, u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Preporuke za građane

Radi predostrožnosti, mole se građani da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja. Preporuka je:

– da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,

– ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,

– za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,

– ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,

– odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,

– koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,

– svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

S obzirom na trenutne visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak ovakvog prekoračenja u poslijepodnevnim satima, pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje prekomjernih koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba. Preporuka je pratiti i službene stranice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. A. Štampar“, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i dostupnih medija.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare