Danas odluka o povratku Dražena Barišića u Sabor: Bivši gorički gradonačelnik postaje izuzetno bitan za Andreja Plenkovića

dražen barišić
Posljednji puta Dražen Barišić davao je izjavu ispred replike Baščanske ploče u Saboru u rujnu 2020. godine

Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas će na sjednici odlučivati o zahtjevu Dražena Barišića za povratak u saborske klupe. Gotovo je 100-postotno sigurno da će Barišić dobiti zeleno svjetlo tog povjerenstva za povratak u Sabor, pa će bivši prvi Velikogoričan mandat reaktivirati ovaj tjedan prije odlaska zastupnika na dvomjesečni godišnji odmor.

Barišić je, podsjetimo, član HDZ-a i tri je puta biran u Sabor. Posljednji puta na izborima u ljeto 2020. godine, a tada je ušao i u dva saborska odbora – postao je član Odbora za zaštitu okoliša i prirode, te Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Mandat je stavio u mirovanje 17. rujna 2020. nakon što je njegov odnos sa ivanićgradskim poduzetnikom Krešom Petekom, vlasnikom tvrtke Elektrocentar Petek, došao u fokus Uskokovih istražitelja zbog navodnih namještanja poslova.

Dražen Barišić će u Saboru biti puno važniji za Andreja Plenkovića nego se to činilo prije samo nekoliko dana. Naime, Radimir Čačić, čelnik Narodne stranke – Reformista, najavio je nedavno da će na jesen izaći iz vladajuće koalicije. Razlog tom potezu je, tvrdi Čačić, neispunjavanje koalicijskog dogovora oko aktiviranja željezničkog projekta Sjever. Taj projekt vrijedan 4,5 milijarde kuna, tvrdi Čačić, opstruira se iz HDZ-a.

Nije, doduše, jasno zašto Čačić ne izađe iz koalicije odmah, ali je činjenica da bi jedna ruka manje, ona članice Reformista Natalije Martinčević, mogla dodatno olabaviti ionako ne baš pretjerano čvrstu HDZ-ovu koalicijsku većinu. Kada se tome doda povratak Barišića, s kojim će se vjerojatno trebati dodatno razgovarati o potpunoj podršci HDZ-u, Plenković bi mogao imati dodatnih briga s osiguravanjem dovoljnog broja ruku u Saboru.

Doduše te će ga brige dočekati tek na jesen. Do tada će se već polako zaboraviti i svi aktualni problemi poput (iznenadne) ostavke ministra financija Zdravka Marića, uhićenja bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića ili potopa HDZ-ova kandidata na izborima za gradonačelnika u Splitu.

A naš će grad, kao u ljeto 2020. godine, ponovno imati dva zastupnika u Saboru.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 year ago

Loš zakon koji dozvoljava lopovima i kriminalcima nastavak pljačke. Goli otok je za njih. Koje moralne vertikale, pih?