U Velikoj Gorici počela izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti vrijednog 113 milijuna kuna

regionalnog
Foto: Matej Crnogaća

Položen je kamen temeljac za izgradnju 113 milijuna kuna vrijednog Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu koji se gradi u Velikoj Gorici. Riječ je o prvom od ukupno tri takva centra na području Zagrebačke županije koji će činiti jedinstvenu cjelinu izvrsnosti.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić naglasio je da ovaj centar nije samo značajan za njegove učenike, već i za cijeli grad i županiju.

– Cilj ovog projekta prvenstveno je modernizacija strukovnog obrazovanja. Učenici će moći učiti kroz rad, ali i nastavnici će imati mogućnost daljnjeg stručnog usavršavanja na najsuvremenijoj opremi. Vrlo važan segment ove priče su i poduzetnici koji će dobiti mlade radnike nakon što završe strukovno obrazovanje na ovaj način. Ti će radnici biti puno pripremljeniji i kompetentniji u trenutku prelaska iz strukovnog obrazovanja na tržište rada, a sami će poduzetnici moći koristiti i resurse ovog centra – poručio je Antolčić, naglasivši kako bi radovi na izgradnji trebali biti dovršeni sljedeće godine, a centar bi u punoj funkciji trebao biti početkom 2024. godine.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar podsjetio je na dugu tradiciju obrtništva i poduzetništva u našem gradu, stoga izgradnja jednog ovakvog centra ima ogromni značaj za Veliku Goricu.

– Velika Gorica je grad koji dugi niz godina podupire poduzetništvo i obrtništvo i svjesni smo da bez ovakvih kapitalnih ulaganja te modernizacije strukovnog obrazovanja nećemo moći pridobiti mlade ljude da se bave tim poslovima. Svjedoci smo u današnjem vremenu koliko je deficitarno ono pravo obrtničko zanimanje i obrtništvo općenito. Nadamo se da će ovaj projekt našem gradu donijeti jedan iskorak i dodanu vrijednost koju će prepoznati mlađe generacije – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Zagrebačka županija osigurala je dodatna sredstva za gradnju

Tri godine je prošlo od prve ideje za realizaciju ovog projekta do njegovog službenog početka. Vrijeme je to kad su cijene na tržištu rada i materijala značajno porasle te je bilo potrebno zatvoriti financijsku konstrukciju. Tu je Zagrebačka županija pokazala da prepoznaje vrijednost ovog projekta i osigurala dodatna financijska sredstva tako da njegova realizacija niti u jednom trenutku nije došla u pitanje.

– Mi danas ne polažemo samo kamen temeljac za ovu zgradu, već polažemo kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja u Velikoj Gorici, Zagrebačkoj županiji, a i šire. Dovršetkom ovog projekta ispunit ćemo dva cilja. Dobit ćemo stručne kadrove, a s druge strane omogućit ćemo im i zapošljavanje kod poduzetnika u našoj županiji koji ovakve napredne tehnologije već koriste u svakodnevnom radu – istaknuo je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija za projekt je iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

regionalnog

Osim velikogoričkog Centra izvrsnosti koji će pokrivati područje CAD/CAM/CNC sustava i 3D tehnologije, u Samoboru će se graditi Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će na području Dugog Sela biti Centar izvrsnosti za robotiku.

regionalnog

regionalnog

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare