Telekomi po novom zakonu mogu provjeravati platežnu moć svojih korisnika: Imat će i registar dužnika

telekomi
Foto: Pixabay

Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama donosi novost koja neće baš najbolje sjesti onima koji imaju dug prema telekomima. Zakonom je propisana uspostava svojevrsnog registra dužnika, piše Večernji list.

Telekomi će moći prikupljati i elektronički razmjenjivati nužne podatke o podnositeljima zahtjeva za sklapanje pretplatničkih ugovora i to isključivo radi procjene njihove platežne sposobnosti.

Kako su kazali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, time se ostvaruje cilj od općeg interesa za Hrvatsku, a to je smanjenje broja dužnika i iznosa njihova duga, odnosno smanjenje ukupnog broja blokiranih dužnika u državi budući da se najviše ovrha odnosi upravo na ovršne postupke koje pokreću operatori elektroničkih komunikacija.

Dakle, prema Zakonu o elektroničkim komunikacijama, teleoperatori će moći razmjenjivati podatke o korisnicima, a glavnu ulogu u tom procesu imat će Financijska agencija (Fina) koja je imenovana posrednikom.

Kako proizlazi iz novog zakona, razmjena nužnih podataka, za koje se u zasebnom slučaju definira koji su, odvijat će se posredovanjem Financijske agencije tako da operatori Financijskoj agenciji dostavljaju ili omogućuju pristup nužnim podacima svojih korisnika, pri čemu nijedan operator nema pravo uvida u podatke o konkretnom dugovanju, iznosu dugovanja ni o vjerovniku.

– Proces funkcionira tako da operator šalje upit Financijskoj agenciji temeljem primljenog zahtjeva za sklapanje pretplatničkog ugovora te Financijska agencija dostavlja procjenu platežnih sposobnosti podnositelja zahtjeva. Preduvjet za slanje procjene operatoru jest potpisana suglasnost podnositelja zahtjeva za jednokratnu provjeru.

Operatori imaju pravo razmijeniti nužne podatke o podnositelju zahtjeva, a prethodna procjena platežne sposobnosti podnositelja zahtjeva smije se upotrebljavati isključivo nakon zaprimanja zahtjeva za sklapanje ugovora – pojasnili su iz Telemacha za Večernji list.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare