Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik je Ilija Jurić iz Velike Kosnice: Proizvodnjom egzotičnog bilja osvojio tržište i žiri

ilija

Ilija Jurić (31) iz Velike Kosnice pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Iliji je pripala i novčana nagrada od 25.000 kuna.

Ilija je završio medicinsku školu, a poslije na Visokom zdravstvenom učilištu za inženjera medicinske radiologije. Ali, ljubav prema poljoprivredi i želja za stvaranjem nečega drugačijeg bila je puno jača, tako da je umjesto bijele kute i bolnice, odabrao čizme i plastenik – piše Jutarnji list.

Njegovi roditelji Anto i Ruža  doselili su u okolici Velike Gorice nakon izbjeglištva iz BiH. Polako su krenuli s poljoprivrednom proizvodnjom i malo-pomalo napravili poznati OPG Jurić koji je proteklih 19 godina postao sinonim za inovativne proizvode iz plasteničke proizvodnje, presadnice, cvijeće i začinsko bilje. Ante je prvi u Hrvatskoj krenuo u proizvodnju stevije, a upravo kada je posao krenuo, EU je uvela propise koji zabranjuju prodaju praha od stevije koji je kao zaslađivač bio spas za mnoge šećeraše.

Prije pet godina Ilija je krenuo u proizvodnju jestivog cvijeća, mikropovrća i raznog egzotičnog bilja za restorane.

Do osnutka njegove tvrtke domaći su majstori kuhinje, chefovi, jestivo bilje nabavljali samo iz uvoza, a danas ono stiže iz Velike Kosnice.

Ilija je svoj projekt nazvao “Tukan Greens“, kako bi lakše privukao korisnike.

– U ponudi imamo više od 30 raznih jestivih cvjetova i listova koji se koriste u hrani ili koktelima. Uzgajamo razno začinsko i ljekovito bilje koje nije uobičajeno, pa tako imamo više vrsta menti, kao što su menta s aromom jagode, jabuke, grejpa, banane, čokoladna menta tamnih listova i arome kao poznate čokoladice after eight, specijalnu mentu za mojito koktele. Imamo i nekoliko vrsta bosiljka, od klasičnog genovese tipa do napolitanskog, tajlandskog s aromom anisa, s aromom cimeta i aromom limuna – nabraja Ilija.

Natjecanje organizira Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Ministarstvo poljoprivrede i medijski pokrovitelj Jutarnji list.

*** Tekst je dio projekta Moja Gorica ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare