Počela 11. Smotra izviđača Hrvatske: Među više od 2000 sudionika i 30 članova Turopoljske udruge skauta „Tur“

izviđača
Foto: Turopoljska udruga skauta "Tur"

U Lovincu je otvorena 11. Smotra izviđača Hrvatske, najveće ovogodišnje okupljanje djece i mladih s preko 2000 sudionika iz naše zemlje i svijeta.

Na Smotri sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne, Slovenije i Crne Gore. Sudionici iz Hrvatske dolaze iz 50 izviđačkih udruga širom zemlje, a tamo je i 30 članova Turopoljske udruge skauta “Tur“.

Gorički izviđači borave u zajedničkom logorskom krugu s izviđačima iz Koprivnice i Svetog Martina pod Okićem. Spava se u šatorima u 30-ak izviđačkih kampova organiziranih širom Lovinca, a za cijelo vrijeme trajanja Smotre organiziran je program podijeljen u 9 centara znanja – preživljavanje, planinarenje, biciklizam, spašavanje, prirodnjaštvo, drvne konstrukcije, plovidba, arheologija, astronomija, kazao nam je Alen Konjević, predsjednik goričkih Turovaca.

Izviđači pomažu lokalnoj zajednici

Tijekom Smotre na širem području općine Lovinac bit će organizirano više od 50 volonterskih akcija kojima će izviđači pomoći zajednici.

Foto: Turopoljska udruga skauta “Tur”

– U naredna dva tjedna Lovinac postaje naš novi dom. Pripremili smo više od stotinu raznolikih aktivnosti širom županije kroz koje će sudionici upoznati lovinački kraj i južnu Liku, od Cerovačkih pećina do najviših vrhova Velebita. U organizaciji sudjeluje preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja te oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija, a Smotru podržava više od 50 partnerskih organizacija i institucija, pokrovitelja i sponzora. Hvala od srca svima što su prepoznali važnost i veličinu ovakve izviđačke organizacije i što ćemo zajedno omogućiti našim mladima stjecanje novih vještina za život – izjavio je Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske.

izviđača
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Moto 11. Smotre je „Vještine za život – Putokaz za bolji svijet“, a u sklopu Smotre, od 29. srpnja do 1. kolovoza održat će se i Festival vještina za život koji će biti otvoren za javnost.

U sklopu Festivala održat će se  29. srpnja Dan tehničke kulture, 30. srpnja Dan Civilne zaštite i operativnih snaga, 31. srpnja Europski Dan i obilježavanje Europske godine mladih te 1. kolovoza Dan za klimu.

Organizatori 11. Smotre izviđača su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite i općina Lovinac.

izviđača
Foto: Savez izviđača Hrvatske

*** Tekst je dio projekta Moja Gorica ***

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare