JESTE LI ZNALI? Najuspješniji nogometni klub u povijesti Zagrebačke županije je – ugašen

nogomet
HNK Gorica trenutačno je najuspješniji nogometni klub Zagrebačke županije / Foto: HNK Gorica

Nogomet je definitivno najomiljeniji sport u Hrvatskoj, pa je tako, naravno, i u našoj Zagrebačkoj županiji. O razvoju tog sporta brine se Nogometni savez Zagrebačke županije (NSZŽ).

Taj je Savez osnovan prije 28 godina, a tada je na prostoru Zagrebačke županije djelovalo 70-ak nogometnih klubova. Danas je ta brojka gotovo dvostruko veća – NSZŽ u svom sastavu ima 135 klubova, od kojih je 80 posto klubova velikog nogometa, dok se ostatak odnosi na veterane i klubove malog nogometa. Savez ima oko 15.000 registriranih igrača.

Samo jedan županijski klub danas igra u najjačoj hrvatskoj ligi (HNK Gorica). U drugom rangu natjecanja trebao je nastupiti još jedan županijski klub – Inter Zaprešić. Taj je klub i najuspješniji županijski klub u posljednjih 30-ak godina i jedini koji u svojim vitrinama ima nacionalni pehar –  Hrvatski nogometni kup iz 1992. godine. Tada se zaprešićki klub zvao INKER i u finalu je u dvije utakmice pobijedio tadašnji HAŠK Građanski, današnji Dinamo s 1:1 i 1:0.

No, najuspješnijeg županijskog nogometnog kluba od prošlog tjedna više nema. Ugašen je zbog financijskih problema.

Nogomet je i dalje najveći magnet za djecu koja se žele baviti sportom. To pokazuje i podatak da se njime u Zagrebačkoj županiji bavi još 2000-3000 djece u otvorenim nogometnim školama, a koja nisu registrirana u NSZŽ.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare