Od 1. prosinca građani će moći nabaviti kovanice eura: Za 100 kuna dobit će početni paket od 33 kovanice

kovanice
Foto: Pixabay

Hrvatski građani kovanice eura moći će nabaviti već od 1. prosinca. Priprema se milijun i dvjesto tisuća početnih paketa za građanstvo. U njima će biti po 33 kovanice različitih apoena.

– Kada dođete u HNB, Finu ili Hrvatsku poštu, dat ćete 100 kuna i dobiti početni paket s 33 različita apoena u vrijednosti od 13 eura i 28 centi – kazala je za HTV Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca HNB-a.

Istaknula je kako se početni paketi neće moći upotrebljavati do 1. siječnja 2023. u bilo kojoj drugoj državi EU-a.

Petra Poldrugač je objasnila kako naše kovanice eura na jednoj strani imaju zajednički motiv koji se nalazi na svim eurokovanicama, to je zemljovid Europe i apoen, a s druge je nacionalna strana koju smo odabrali za Hrvatsku.

– Kod dva eura mapa je Hrvatske, kod jednog eura kuna, 50, 20 i 10 centi su s likom Nikole Tesle te 5, 2 i 1 cent sa spojenim slovima H i R na glagoljici, dodala je.

S hrvatskim eurima moći ćete plaćati u cijeloj EU

Eurokovanice s nacionalnom stranom bit će sredstvo plaćanja u Hrvatskoj, ali i u svim drugim državama koje se koriste eurom.

Poldrugač je istaknula da se priprema velika količina eurokovanica. Riječ je 3,7 tona. Kako kaže, to je kao 88 ZET-ovih tramvaja.

– Ta se količina mora pripremiti bez obzira na to hoće li se nastaviti trend plaćanja karticama ili će se vratiti ponovno situacija koja je bila prije pandemije, naglasila je.

Dodaje kako je najbolje sve kune koje posjedujemo do kraja ove godine položiti na račune, zato što će se automatski napraviti konverzija te će se sav novac u bankama od 1. siječnja moći podignuti u eurima.

– Oni koji to ne naprave, moći će tijekom 2023. zamijeniti kune za eure bez naknade u bankama, poslovnicama Fine i poslovnicama Hrvatske pošte. Nakon toga još će dvije godine moći mijenjati kovanice u HNB-u bez provizije, a nakon tog razdoblja i dalje će se moći mijenjati novčanice u HNB-u bez vremenskog ograničenja – rekla je Petra Poldrugač.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare