Loše vijesti za vozače: Zbog ekoloških propisa novi automobili uskoro će poskupjeti od 3 do 5 tisuća eura

automobili
Foto: Pixabay

Vremena povoljnih novih automobila su iza nas. U posljednje dvije godine najjeftiniji benzinski i dizelski automobili poskupjeli su u prosjeku od 20 do 30 posto. Ispod 100.000 kuna teško je više naći bilo što na tržištu, a “lov” na što manje emisije štetnih tvari dodatno će pogoršati stvari.

Jeftini automobili uskoro će potpuno nestati s tržišta, prognozirao je direktor marke Volkswagen Thomas Schäfer za njemački list Welt am Sonntag. Zbog prilagođavanja planiranoj strožoj normi Euro 7, cijena automobila koji koriste klasične benzinske i dizelske motore će porasti za 3000 do 5000 eura, prognozira Schäfer. Na najmanjim automobilima to je još dodatnih 20 do 30 posto rasta cijene, piše autoklub.hr.

Stoga se predviđa da će većina gradskih automobila u budućnosti imati isključivo električni pogon jer bi toliki rast cijene benzinaca opasno približio cijenama usporedivih električnih automobila. Volkswagen grupa je već najavila da će zato od 2025. na tržište lansirati četiri nova mala električna modela, a osnovni ID.2 bi trebao koštati manje od 25.000 eura.

Rastom cijena automobila zabrinuti su i u drugim markama. Direktor Stellantisa Carlos Tavares početkom ove godine izrazio je zabrinutost da si “srednja klasa” u Europi uskoro više neće moći priuštiti novi automobil.

Prodaja automobila u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj pala je za gotovo 10 posto u odnosu na isto razdbolje lani. Primjerice u lipnju je prodano 5.116 novih automobila, dok je u istom mjesecu prošle godine prodano 6.936. Najviše novih vozila prodao je Volkswagen, njih 2396 čime njegov udjel u ukupnoj prodaji iznosi 10,18 posto.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare