Borba protiv divljih odlagališta otpada: Do kraja godine stižu nove kamere. Kazne za prekršitelje od 20.000 do 100.000 kuna

Foto: Matej Crnogaća

U nekoliko smo navrata već svjedočili opetovanom pojavljivanju problema nicanja divljeg deponija u samom središtu Velike Mlake. Na njega su upozoravali mjesni i gradski vijećnici, ali i brojni građani. Čini se da je postavljanjem kamere i video-nadzora taj problem konačno riješen.

Naime u posljednjih nekoliko tjedana koliko je prošlo od postavljanja kamere, nije bilo nelegalnog odlaganja. Time je zadovoljan i prvi čovjek Grada, koji se želio i osobno uvjeriti u stanje na terenu. Krešimir Ačkar naglašava da su djelatnici VG Čistoće svakoga ponedjeljka imali pune ruke posla rješavajući nagomilani otpad tijekom vikenda.

– Prije nekoliko mjeseci započeli smo s projektom postavljanja lovačkih i solarnih kamera. Do sada ih je postavljeno dvadesetak. Rezultati su vidljivi tako da do kraja godine želimo dostići brojku od pedesetak kamera kako bismo zaustavili nicanje divljih deponija u gradu i okolici – ističe gradonačelnik Ačkar.

otpada

Najveći udio u takvim divljim odlagalištima čini građevni otpad. Stoga pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Gordana Mikulčić Krnjaja posebno apelira na građane da ne nasjedaju lažnim obećanjima kojekakvih poduzetnika koji će besplatno odvesti građevni otpad.

otpada

– Oni ga ne mogu odvesti na reciklažno dvorište i ne platiti. Dakle pitanje je gdje taj otpad onda zapravo završava. Odgovor se mameće sam po sebi – poručila je Krnjaja.

Gradonačelnik je najavio i novu Odluku o divljem odlaganju otpada koja će biti jedna od točaka dnevnog reda iduće sjednice Gradskog vijeća. Njome bi se kazne za počinitelje drastično postrožile.

– Minimalna kazna bila bi 20 tisuća kuna i svakog prekršitelja ćemo poslati u pravnu proceduru. Ponovljeno počinjenje prekršaja bit će sankcionirano sa 100 tisuća kuna – pojasnio je Ačkar.

Gradonačelnik je uvjeren da će ova Odluka biti prihvaćena na Gradskom vijeću, a sve s ciljem rješavanja svih lokacija za koje se već duže vremena zna da su problematična i koja zagađuju i nagrđuju okoliš.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
1 year ago

Bravo.