Pripreme za školu: 10 super savjeta kako olakšati prvašićima odvajanje od roditelja i polazak u prvi razred Kako bi polazak u školu bio što lakši s djetetom treba razgovarati o tome što donosi škola // Ako je dijete spremno lakše će prihvatiti svoje nove obveze

savjeti za polazak u školu
Foto: Pixabay

Polazak u školu predstavlja veliku promjenu za dijete i roditelje jer završava predškolsko, a počinje školsko razdoblje. To je vrijeme kada bezbrižnu dječju igru zamjenjuju školske obveze, rad i disciplina, vrijeme odvajanja djeteta od roditelja i privikavanja na novu sredinu i nove nepoznate osobe. Da bi ono što bezbolnije prebrodilo te promjene i prihvatilo nove obveze, potrebna je prethodna kvalitetna priprema djeteta, koju provode roditelji, vrtić i “mala škola”.

Treba li dijete znati čitati prije polaska školu

Ako se brinete jer vaše dijete još nije naučilo čitati, nemojte jer djeca idu u školu da bi to naučila. Puno je važnije da je dijete samostalno i emocionalno zrelo te da ima pozitivan stav o školi i učenju. Zato nemojte djecu strašiti i govoriti im kako više neće bit vremena za igrice i druženja s prijateljima jer ih čeka puno učenja. Kako će dijete prihvatiti školu, školske obveze, svoje vršnjake i učitelja ovisi o roditeljima i pripremljenosti za školu.

Kupovina školske opreme i pribora

Uključite dijete u kupovinu školske opreme i pribora, dopustite im da izaberu sitnice koje im se sviđaju jer na taj način dijete stječe sigurnost jer sudjeluje u pripremama. Popis udžbenika i radnih bilježnica škole su objavile na svojim internet stranicama. Za početak je dovoljno kupiti torbu, pernicu, nekoliko crtančica, pisanki A i bilježnica za matematiku za 1. razred. Sve ostalo što je potrebno saznat ćete od učiteljice na prvom roditeljskom sastanku.

Kupite prikladnu odjeću za školu

Nemojte kupovati odjeću koja se teško oblači i kopča jer to djecu smeta i nerado nose takvu odjeću. Djeca se muče s odjećom kada ide na tjelesni i trebaju se svući ili im takva odjeća predstavlja problem prilikom odlaska na zahod i često mole učiteljicu da im pomogne. Također je važno da djeca znaju vezati vezice na cipelama i tenisicama. Odjeća za školu treba biti komotna i laka za oblačenje i svlačenje.

Put do škole

Sada je pravo vrijeme da vaše dijete nauči put do škole, a posebno prelazak preko ceste. Idućih nekoliko dana prošetajte zajedno s djetetom do škole i nazad, naučite ga kako se prelazi preko ceste, čemu služe zebra i semafor. Ako je škola otvorena, zamolite da vas puste unutra i pokažite djetetu kako izgleda škola. Stariji brat ili sestra prvašiću mogu pokazati školu – gdje su učionice, zahod, školska kuhinja i blagavaonica.

Novi ritam odlazaka na spavanje

Ljeto se bliži kraju i vrijeme kada su djeca išla kasnije na spavanje. Početkom školske godine počinje ranije buđenje i zato iskoristite sljedeći tjedan da dijete polako uvedete u novi ritam odlazak na spavanje i buđenje. Posebno ako je vaše dijete spavalica i ima problema s ustajanjem.

Radni prostor za učenje

Ako vaše dijete nema svoju sobu ili je dijeli sa starijom braćom i sestrama pripremite mu kutak za učenje i pisanje domaćih zadaća. Ako više djece dijeli isti radni stol, probajte napraviti raspored učenja.

Naučite dijete da se brine za svoje stvari

Kada kupite knjige i bilježnice, zajedno s djetetom zamotajte ih u omote i stavite naljepnice s imenom i prezimenom. Objasnite djetetu zašto se treba brinuti za svoje školske stvari. Pokažite kako se knjige pakiraju u školsku torbu, gdje se spremaju školske papuče. Dobro je da dijete zapamti kako izgleda njegova torba i odjeća koju nosi u školu jer često se događa da dijete doma dođe u tuđoj jakni ili donese tuđe knjige.

Učiteljica

Nemojte ogovarati učiteljicu pred djetetom i kritizirati njezin rad jer tako rušite sliku koju dijete ima o učiteljici. Ako ste s nečim nezadovoljni, javite se učiteljici i razgovarajte o tome. Pozitivan stav roditelja o školi i učiteljici prenosi se i na dijete.

Školovanje u doba korone

Ova školska godina posve je drugačija zbog pandemije koronavirusa. Dijete treba pripremiti i objasniti što ga čeka u školi, od dezinfekcije ruku na ulazu u školu do izbjegavanja druženja s djecom iz drugih razreda. Učenici od prvog do četvrtog razreda neće nositi maske, ali će učitelji koji ima predaju strane jezike i vjeronauk u razred dolaziti s maskom i zato je važno da dijete zna zašto neki učitelji moraju nositi maske.

Kako izbjeći školsku fobiju

Većina djece voli školu te s nestrpljenjem očekuje odlazak (prvašići) i povratak u školske klupe. No, nažalost neka djeca pate od straha od škole pa je za njih, ali i za roditelje početak nove školske godine prava noćna mora. Jaki strah od škole naziva se “školskom fobijom”.

– Školska fobija se manifestira kao otpor djeteta prema odlasku u školu zbog izrazitog straha – pojašnjava psihijatrica Marija Bačan iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Djeca se žale da ih boli glava, trbuh, loše se osjećaju,… Kada treba krenuti u školu dijete je uplašeno, osjeća se ugroženo i bespomoćno, želi pobjeći iz škole, ima osjećaj da je nesposobno savladati nastavno gradivo. Temeljni uzrok školske fobije možemo tražiti u obiteljskim odnosima, kaže Marija Bačan. Ova djeca često imaju “separacijskih problema”, što znači da je primarni strah od odvajanja od roditelja, a kao posljedica separacijskog straha razvija se strah od škole. Strah od škole se javlja i kod djece čiji roditelji imaju vrlo visoka očekivanja od svoje djece i, u najboljoj namjeri, djeci govore: “ti ćeš sigurno biti jako dobar, imat ćeš sve petice, svi će ti se diviti”. Djetetova težnja da ispuni očekivanja svojih roditelja dovodi dijete do straha od neuspjeha, te da će razočarati svoje roditelje ukoliko ne bude uspješno u školi, što uzrokuje različite tegobe u kojima roditelji ne prepoznaju strah od škole. Također se strah od škole javlja kod djece koja odrastaju u obiteljima u kojima su roditelji prezaštitnički, ali i kod djece koja su izložena vršnjačkom nasilju.

Vjerujte u svoje dijete i njegove sposobnosti, budite mu stalna podrška, pokažite svoje veselje i ponos radi polaska u prvi razred. Vaše dijete neće imati strahove od škole, ako sami ne radit pritisak.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare