Vatrogastvo se u Zagrebačkoj županiji živi: Zato imamo olimpijske pobjednice iz DVD-a Ribnica

vatrogastvo
Članice DVD-a Ribnica slave olimpijsko zlato / Foto: Zagrebačka županija

Tradicija vatrogastva u našem gradu, ali i cijeloj županiji, izuzetno je duga i važna. Biti član DVD-a u svojem mjestu uistinu je čast koja se prenosi naraštajima. Čak i u današnje vrijeme kad su mnoge tradicijske vrijednosti nestale i otišle u zaborav, duh vatrogastva i dalje živi u selima i manjim mjestima naše županije. Svesrdnu pomoć i ruku prijateljstva u brojnim prilikama pruža im Zagrebačka županija.

– Vatrogastvo u Zagrebačkoj županiji je izuzetno jako, dajemo kao Županija punu podršku našim vatrogascima, imamo čak 260 dobrovoljnih vatrogasnih društava, oko 3500 operativnih vatrogasaca i to je zaista velika snaga koja uvijek uskače u pomoć žiteljima Zagrebačke županije kad se nađu u nevolji – izjavio je zamjenik župana Ervin Kolarec.

Tako je bilo i na nedavno održanom 17. Međunarodnom vatrogasnom natjecanju i 23. Susretu vatrogasne mladeži u slovenskom Celju. To je natjecanje poznatije kao Vatrogasna olimpijada.

– Sretan sam i ponosan na sve naše vatrogasne ekipe, hrvatske i županijske – dodao je Kolarec, naglasivši pritom da je od 16 hrvatskih ekipa koje su se natjecale u Celju, čak šest s područja Zagrebačke županije.

Foto: Zagrebačka županija

Zagrebačka županija ima najbolje rezultate na natjecanjima

Valja istaknuti da su osim natjecatelja, na Vatrogasnoj olimpijadi sudila i četiri licencirana suca iz naše županije. Inače, Vatrogasna olimpijada održava se svake četvrte godine u organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi, a ove godine u Celju sudjelovali su natjecatelji iz 18 država.

– Ostvarili smo izuzetne rezultate i mislim da s ponosom možemo reći da smo najjača županija u Republici Hrvatskoj prema ostvarenim plasmanima. Zagrebačka županija i Hrvatska vatrogasna zajednica pomogli su nam opremiti ekipe za ovo natjecanje i na tome im veliko hvala – poručio je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek.

Foto: Zagrebačka županija

A ti rezultati su nikad bolji na jednom ovako jakom i priznatom međunarodnom natjecanju. Tako je DVD Razljev zauzeo peto, DVD Deanovec sedmo, a DVD Andrilovec 42. mjesto u muškoj A-kategoriji. U kategoriji mladeži sedmo mjesto zauzeo je DVD Ribnica u muškoj, dok je deveto mjesto u ženskoj konkurenciji mladeži zauzeo DVD Ostrna. Najveći i povijesni uspjeh ostvarile su cure iz ženske ekipe DVD-a Ribnica u A-kategoriji osvojivši prvo mjesto i olimpijsko zlato.

Foto: Zagrebačka županija

Pobjedničkom timu DVD-a Ribnica pomagao i kondicijski trener Damir Bošnjak 

Kakve bi to prvakinje bile da u svojem mjestu nisu dočekane kao božice Olimpa. Ribnica je toga dana na veličanstven način odala priznanje svojim curama, ali i dečkima koji su sedmim mjestom u kategoriji mladeži pokazali da se ne treba brinuti za budućnost vatrogastva. Karla Šiprak, Lorena Krpačić, Lucija Navračić, Kristina Pavelić, Monika Kolar, Sara Kolar, Antonija Remenar, Magdalena Mravec, Mateja Kirin te rezerve Leona Crvenković i Kristina Zlatović zauvijek su DVD Ribnicu zlatnim slovima upisali u povijest Vatrogasnih olimpijada. Koliko su cure ozbiljno shvatile ovo natjecanje, govori i podatak da je za kondicijsku pripremu bio zadužen Damir Bošnjak, i više nego uspješan trener Atletskog kluba Velika Gorica.

Foto: FB DVD Ribnica

– Trenirali smo šest tjedana prije samog natjecanja. Treninzi su bili vrlo specifični i prilagođeni željenom cilju. Trebalo je pripremiti muskulaturu za zahtjeve samog natjecanja, pazeći pritom da ne dođe do ozljeda – istaknuo je Damir Bošnjak, dodavši u šali kako ne želi otkriti detalje trenažnog procesa jer su to male tajne velikih majstora koji stvaraju olimpijske pobjednike.

Ovaj povijesni uspjeh još je jednom pokazao kako sinergija svih karika u lancu može polučiti željeni rezultat. Osim neupitnog vatrogasnog znanja i iskustva svojih zapovjednika, kondicijskih trenera i čelične volje, potrebna je i logistika koja mora omogućiti da cjelokupni trud na kraju bude i nagrađen.

Zagrebačka županija prepoznala je taj trud i pokazala se kao pravi partner u logističkoj podršci. Tako se netom prije početka priprema za Olimpijadu zamjenik župana Damir Tomljenović sastao s predstavnicima Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i predstavnicima DVD-ova čije su ekipe sudjelovale na natjecanju te saslušao njihove potrebe i zahtjeve.

– Županija se ponosi svojim vatrogascima i osigurala je sredstva kako bi ekipe nastupile na Olimpijadi onako kako i zaslužuju, u potpunosti opremljene – izjavio je Tomljenović, čijim su angažmanom pokriveni svi troškovi nastupa i nabavke opreme. S novčanom donacijom i logističkom potporom uključili su se i Vatrogasna zajednica Velike Gorice i Grad Velika Gorica.

Povijesni uspjeh hrvatskog vatrogastva na Olimpijadi

Uspjeh Ribničanki nije prošao neopažen niti na najvišim instancama hrvatskog vatrogastva. Tako je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao kako je iznimno sretan i ponosan jer je na ovom natjecanju Hrvatska postigla izvrsne rezultate.

– Ovo je povijesni uspjeh hrvatskog vatrogastva na međunarodnom natjecanju i čestitam svima na postignutim rezultatima. Ovo je dokaz da se treninzi, trud i rad isplate te da Hrvatska ima ekipe koje su nam na ponos. Čestitam svima! – izjavio je zapovjednik Tucaković.

Ribničanke su već jednom nastupile na Vatrogasnoj olimpijadi. Prije pet godina uspjeh je izostao, ali je možda upravo to bio onaj dodatan motiv koji je pridonio ovogodišnjem rezultatu.

– Gledajući iz ove perspektive, mislim da nam je i pomogao taj neuspjeh prije pet godina, jer ovoga puta smo došle maksimalno spremne. Moram zahvaliti Zagrebačkoj županiji, Gradu Velika Gorica i treneru Damiru Bošnjaku iz Atletskog kluba Velika Gorica – izjavila je zlatna olimpijka Lucija Navračić.

vatrogastvo

Ovdje svakako valja spomenuti mlade snage koje su sedmim mjestom u kategoriji mladeži pokazale da je budućnost vatrogastva u Ribnici i Turopolju itekako svijetla i ružičasta. Filip Jukić, Filip Vrban, Teo Grubeša, Lovro Šiprak, Petar Milić, Luka Mravec, Patrick Vrbetić, Leon Žagar, Stipan Martinović i Ivor Crvenković na dobrom su putu da za koju godinu u svoju Ribnicu donesu još pokoje olimpijsko zlato.

Vjerujemo u dečke i cure iz svih DVD-ova, njihove starije kolege i zapovjednike, ali isto tako vjerujemo i u logistiku, odnosno vodstvo Zagrebačke županije da će i dalje imati sluha i razumijevanja za ove mlade ljude i njihove sjajne rezultate.

vatrogastvo
Foto: FB DVD Ribnica

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare