Što sve snimaju kamere za brzinu na cestama: Zbog fotografija stižu kazne za prebrzu vožnju, nevezivanje pojasa i korištenje mobitela

kamere
Ovaj znak upozorava da dolazite do kamere za nadzor brzine

Najnoviji popis lokacija na hrvatskim cestama gdje su postavljena kućišta za kamere koje snimaju prebrzu vožnju i vozače, a koje je nedavno prva objavila Gorica.info, očekivano je izazvala velik interes u javnosti. Praktično nije bilo portala koji nije prenio našu vijest. No, kolege s RTL-a napravile su korak dalje kako bi saznali snimaju li one samo prebrzu vožnju ili i vozače u drugim prekršajima.

Dakle, trenutačno je u Hrvatskoj postavljeno 324 kućišta za kamere što je pedesetak lokacija više nego prije šest mjeseci kada smo također objavili popis. No, ne nalaze se kamere u svim kućištima. Trenutačno vozače u prekršaju snima 113 kamera koje se sele s jedne lokacije na drugu. Tako se nikada ne zna je li u nekom kućištu kamera ili nije.

– Razlog postavljanja kućišta nije samo u kažnjavanju, nego je još bitnija prevencija – objašnjavaju u policiji.

Kamere, naravno, ne snimaju samo prebrze vozače. Policija je za RTL potvrdila kako se na snimkama vidi i nevezivanje pojasa kao i nepropisno korištenje mobitela ili nekog drugom uređaja u vožnji. To se također sankcionira.

Kamere su od svog postavljanja, prije tri-četiri godine, ukupno registrirale 280.000 prekršaja. Za to je naplaćeno više od 126 milijuna kuna kazni, navodi RTL.

A kazne za prebrzu vožnju kod nas više nisu male. Primjerice za vožnju do 10 km/h iznad dopuštene brzine vozač će biti kažnjen s 300 kuna, onaj koji vozi brzinom većom od 10 do 20 km/h na sat od dopuštene dobit će 500 kuna globe… I tako postupno raste kazna kako raste i prekoračenje dopuštene brzine. A oni koji u naseljenom mjestu voze 50 kilometara na sat brže od dopuštenog bit će novčano kažnjeni od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

Uz neke od tih kazni moguće je dobiti i kaznene bodove ili se divljem vozaču može, uz sve ostalo, i oduzeti vozačka dozvola. Ako se takvi prekršaji ponove i vozač bude ulovljen slijedi još drastičnija kazna.

Stoga cjeloviti popis svih lokacija s kućištima za kamere za nadzor brzine možete pogledati OVDJE.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare