Stiglo novo cjepivo: HZJZ pozvao starije građane na docjepljivanje koje počinje sljedeći tjedan

docjepljivanje
Foto: Gorica.info

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za docjepljivanje novim cjepivom.

– Pozivamo sve građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa. Cjepivo protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer COVID-19 je bolje spriječiti, nego liječiti.

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili – objavili su iz HZJZ.

S obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama te s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti COVID-19.

Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je omikron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.

Od prve polovice rujna 2022., za docjepljivanje su dostupna adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna, tj. sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i omikron BA.1 varijante virusa. Oba cjepiva (Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 i Comirnaty Original/Omicron BA.1) odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih – naveli su iz HZJZ-a.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare