KOLUMNA Put do uspjeha: Umjesto lansiranja niza “fantastičnih“ ideja koje je teško ostvariti, bitnije je napraviti nešto puno jednostavnije… Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

siniša drobnjak
Siniša Drobnjak

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne tinejdžerice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, završio i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 78. kolumna za portal Gorica.info.

DJEČJI KORACI

U svojoj poslovnoj karijeri sam imao cijeli niz (po meni) fantastičnih ideja, od kojih se samo jedan manji broj realizirao i pretvorio u stvarni uspjeh.

Uzorak koji se u mom slučaju ponavljao je veliki i često pretjerani entuzijazam na početku svake od tih ideja, koji se vremenom pretvorio u sve manji zanos, da bi na kraju potpuno nestao. Još jedna ideja sa utrošenim vremenom i resursima otišla u vjetar.

Često se znam našaliti na vlastiti račun da sam sličan signalu otkucaja srca na EKG-u – prvo je veliki uzlet, nakon koje slijedi veliki pad, da bi se stvar ustabilila na nekoj srednjoj vrijednosti između ove dvije krajnosti mog entuzijazma.

No, s vremenom, stečenim iskustvom i ozbiljnom količinom potrošenog novca, poduzetnik shvati da mu ne treba pregršt spektakularnih ideja i da je puno bitnije da ne radi i ponavlja greške.

Odnosno da će ga kontinuirano ponavljanje samo jedne jednostavne stvari, dovesti bitno dalje od koncepta nove ideje svaki dan ili tjedan.

Primjena ovog koncepta “dječjih koraka” mi je donijela veliku dobrobit, kako privatno tako i poslovno.

Danas kad se odlučim promijeniti bilo koju lošu naviku ili uvjerenje, prvo se zapitam koji je najmanji korak koji mogu poduzeti odmah i sada. I onda ga napravim – odmah i sada.

Samo ova “mikro” promjena može drastično promijeniti vaš život.

Kad mi se netko obrati za savjet, postavim mu isto pitanje – koji je najmanji korak koji možeš napraviti odmah i sada? Zašto ga ne napraviš?

Ova strategija malih, ali kontinuiranih koraka mi se pokazala super uspješnom u promjeni navika i usvajanju novih navika ili uvjerenja.

Fokusiram se na ponavljanje male stvari koju znam da mogu savladati –  i to radim dovoljno dugo dok ne integriram to znanje na razini svoje fiziologije. 

Ključno je da sa sigurnošću znam da mogu savladati taj prvi korak. Nakon toga je sve posljedica svrhe koju smo dali toj promjeni – što je jača svrha, to je jača sila koja nas vuče prema željenom ishodu.

Tako taj mali korak postaje dio moje novo kreirane prirode, koja je posljedica mog izbora, a ne reakcije na događaje u okolini.

Stoga ni ovotjedni članak nije opsežan – on je dječji korak koji sam do sada ponovio preko stotinu puta.

Koji mali korak možete i vi poduzeti odmah i sada? guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare