KOLUMNA Put do uspjeha: Svakih sedam godina događaju mi se najveće poslovne i privatne promjene. A koji je vaš ritam? Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

siniša drobnjak
Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne tinejdžerice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, završio i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita, o čemu je također napisao priču za naš portal.

Ovo je Sinišina 79. kolumna za portal Gorica.info.

Ovo je moj ritam velikih promjena

Zadnje vrijeme često radim “mini” retrospektivu svojih 26 godina privatnog poduzetništva. 

Pokušavam razumijeti koje su lekcije iz svih tih pređenih kilometara, kako me neka sljedeća “glupost” ne bi lupila po glavi.

U tom procesu sam shvatio da se ni jedan od tih 9.672 dana koliko sam privatni poduzetnik, nisam probudio s idejom koja glasi nešto poput: “Danas ću napraviti najveću moguću glupost kako bih uništio svoj vlastiti biznis…”

Uvijek sam se vodio mišlju da pokušavam realizirati najbolju ideju s kojom u tom trenu raspolažem. 

Naučena lekcija je da sam prečesto zaboravio promisliti o samo dvije dodatne stvari:
– Što je najgora stvar koja mi se može dogoditi, ako ne realiziram tu ideju?
– Mogu li živjeti s takvim razvojem događaja?

Pravi profesionalci bi dodali i podpitanje:
– Mogu li i kako upravljati rizikom u slučaju najcrnjeg scenarija?

U svom procesu razmišljanja također pokušavam pronaći uzorke koji se ponavljaju, jer su upravo takvi uglavnom negativni uzorci, opasni po zdravlje tvrtke ili posla s kojim se bavimo.

Jedan od uzoraka koji sam pronašao je da su mi se otprilike svakih 7 godina događale najveće promjene kako poslovno, tako i privatno. Da se odmah ogradim – nije apsolutno 7 godina u dan, ali je prilično blizu.

Najveće fluktuacije djelatnika, najveće promjene na tržištu, razvod, bitne životne odluke … u mom slučaju je prilično točan uzorak od 7 godina.

Neki sam dan čitajući odličnu knjigu koju toplo preporučam svima (Awereness – Anthony de Mello) došao do podatka da se u razdoblju od 7 godina promjeni svaka stanica u našem tijelu.

Autor knjige koristi taj podatak kako bi pojasnio čitatelju da mi “nismo naše tijelo” – jer nakon 7 godina više nemamo ni jednu istu stanicu u tom tijelu. 

Išao sam istraživati ovaj podatak i ustanovio da je riječ o još jednom popularnom mitu, koji nije u cijelosti utemeljen u znanosti.

Istina je da gotovo se gotovo sve stanice u našem tijelu rađaju i umiru u bitno kraćim ciklusima, ali moždane stanice, koje su za nas najbitnije, žive sa nama gotovo cijeli naš život – npr. neuroni u moždanom korteksu nemaju sposobnost obnavljanja. 

Iako nisam pronašao dovoljno kvalitetno objašnjenje koje bi mi pomoglo da razumijem moj ciklus od 7 godina, pronalaženje uzoraka, njihovo razumijevanje i zamjena loših uzoraka kvalitetnijim treba biti redovna praksa svakog poduzetnika, a rekao bih i svake osobe koje želi rasti.

Ključna je riječ razumijeti, jer nam razumijevanje daje bolji uvid u stvarnost i izoštrava našu percepciju – lakše i brže pronalazimo nove uzorke i imamo veću sposobnost promjene.

Ne zaboravite – biznis je ustvari duhovno iskustvo.guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare