Izgradnja goričkog pročistača opet na čekanju: Državna komisija prihvatila žalbu Elektrocentra Petek i poništila odluku o odabiru Strabaga

Ovako bi trebao izgledati gorički pročistač jednog dana kada se izgradi

Početak gradnje goričkog pročistača i dalje nije na vidiku. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku VG Vodoopskrbe kojom je posao izgradnje pročistača dobio austrijski Strabag. Na tu odluku, koja je objavljena 30. lipnja, zajednica ponuditelja Elektrocentar Petek i Magnum Supra iz Dubrovnika podnijela je žalbu koja je uvažena.

Rješenje o poništenju odluke napisano je na 50 stranica, sama Državna komisija priznaje da je odluka o poništenju donesena sa zakašnjenjem jer je trebala biti poznata do 12. kolovoza odnosno u roku od 30 dana od podnošenja žalbe.

Pravdaju se iznimno opsežnom dokumentacijom postupka i složenosti činjeničnog stanja, kao i potrebom za dodatnim višestrukim očitovanjima stranaka od kojih se zadnja odnosno VG Vodoopskrba očitovala podneskom zaprimljenim 5. rujna, a što je sve utjecalo na duljinu vremena rješavanja žalbi.

Elektrocentar Petek i Magnum Supra u žalbi su osporavali postupanje VG Vodoopskrbe u postupku pregleda i ocjene ponuda, odnosno razloge za odbijanje njegove ponude kao i valjanost ponude odabranog ponuditelja.

Državna komisija je utvrdila da je žalba osnovana te VG Vodoopskrba mora isplatiti i 100.000 kuna žaliteljima za naknadu troškova žalbenog postupka.

Protiv rješenja Državne komisije nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom u roku od 30 dana.

Drugi natječaj za izgradnju goričkog pročistača bio je raspisan 5. srpnja 2021. godine. Plan je bio da se ponude otvore 1. rujna 2021., ali je Elektrocentar Petek uložio žalbu na dokumentaciju pa je sve zaustavljeno. Nije to bila jedina žalba, cijeli proces se razvukao upravo zbog različitih žalbi koje su obično pristizale pred sam završetak natječaja.

Procijenjena vrijednost radova u javnom pozivu bila je 97.365.000,00 milijuna kuna bez PDV-a. Strabag je ponudio cijenu od 163,19 milijuna kuna, Elektrocentar Petek 134,3 milijuna kuna, a Riko je poslao ponudu od 209,2 milijuna kuna bez PDV.

Prvi natječaj za pročistač poništen je sredinom listopada 2020. godine. Kao službeni razlog je navedeno to što su obje ponude, Strabaga AG i Elektrocentra Petek, bile daleko veće od procijenjene vrijednosti nabave. Strabag AG je ponudio cijenu od 139,9 milijuna kuna bez PDV-a, a Elektrocentar Petek 118,9 milijuna kuna bez PDV-a.

A pravi razlog se krio u sumnji u namještanje natječaja zbog čega su u Remetincu nekoliko mjeseci proveli prvi čovjek Velike Gorice Dražen Barišić, vlasnik Elektrocentra Petek Krešo Petek i tadašnji direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac, koji je prvi izišao iz istražnog pritvora.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare