Afera Elektrocentar Petek: Bivši direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac ne ide u zatvor. Sve je priznao, osuđen je na rad za opće dobro

tomislav
Tomislav Jelisavac mora platiti i kaznu od 100.000 kuna

Županijski sud u Zagrebu donio je presudu prema kojoj su tri osobe iz velike afere vezane uz Janaf proglašene krivima. Krak te afere dosezao je i do Velike Gorice i bio je poznat pod imenom afera Elektrocentar Petek. U ponedjeljak su osuđeni Tomislav Jelisavac, bivši direktor VG Vodoopskrbe i Katarina Gašparac, voditeljica Odjela za projekte finacirane od strane Europske Unije u VG Vodopskrbi. Oboje su sve priznali, neće u zatvor, Jelisavac je osuđen na rad za opće dobro i mora platiti kaznu od 100.000 kuna, a Gašparac je dobila uvjetnu  kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od 3 godine.

Vijest o presudi objavio je Europski ured javnog tužitelja u Hrvatskoj. Riječ je o aferi u kojoj su optuženi HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, bivši SDP-ovac i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i poduzetnik Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek.

– Kao što je to već objavljeno 25. svibnja 2022. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv 10 državljanina Republike Hrvatske, uključujući gradonačelnike Velike Gorice i Nove Gradiške zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja – piše Ured Europskog javnog tužitelja u svom priopćenju.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna € (HRK 169,9 milijuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije I Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

Županijski sud donio tri presude

U ponedjeljak je Županijski sud u Zagrebu donio tri presude kojima su tri okrivljenika proglašeni krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, tri okrivljenika u odnosu na koje su donesene presude teretili su se za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna € (HRK 169,9 milijuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije I Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

– Jedan od okrivljenika, direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. koji se teretio za manipulaciju, zajedno s ostalim okrivljenicima među kojima je bio i gradonačelnik Nove Gradiške, javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje “BIOSOL – solarne elektrane” s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurente, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 26.700 (200 000 kuna) – piše Ured europskog javnog tužitelja.

Nadalje, dvoje preostalih okrivljenika od kojih je jedan bio predsjednik uprave trgovačkog društva VG Vodoospskrba d.o.o., a druga voditeljica Odjela za projekte finacirane od strane Europske Unije u istom trgovačkom društvu, teretili su se da su na traženje gradonačelnika Velike Gorice manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice, osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 13.400 (100 000 kuna), te uvjetnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od 3 godine.

Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je sve troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela, navodi se u priopćenju.

Ročište za bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, aktualnog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića i poduzetnika Krešu Petek održat će se u studenom.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare