Ministarstvo poljoprivrede u Velikoj Gorici organiziralo izložbu učeničkih radova: “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati”

radova
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane u Velikoj Gorici je organizirana izložba učeničkih radova. Izložbu “Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati” na Trgu Stjepana Radića organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede, a otvorila ju je ministrica Marija Vučković uz zamjenika gradonačelnika Nevena Karasa.

Ministrica je posjetila i OŠ Eugena Kvaternika gdje je učenicima prvih razreda podijelila edukativne tematske slikovnice, nakon čega je uslijedila edukativna radionica za učenike na temu otpada od hrane.

– U Hrvatskoj godišnje na otpadu završi 286 tisuća tona hrane, pri čemu se hrana baca u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije pa do kućanstava, pozvavši pritom na pojedinačnu odgovornost te zajedničko djelovanje i razmjenu znanja i iskustava, a kako bismo ostvarili ciljeve UN-ove Agende  za održivi razvoj – do 2030. godine upola smanjiti otpad od hrane na razini maloprodaje i potrošača te smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca – kazala je na otvaranju izložbe ministrica Marija Vučković.

Cijeli projekt edukativne izložbe i izrade i podjele tematskih slikovnica je dio edukativne kampanje na temu sprječavanja bacanja hrane i doniranja hrane, koja se financira sredstvima EU Mehanizma za oporavak i otpornost. Vrijednost projekta iznosi 32 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna kuna izdvojeno za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane.

radova

Očekuje se da će banke hrane početi sa radom najkasnije početkom 2024. godine, u planu je i osnivanje Savjeta koji će pratiti i dalje unaprjeđivati njihov rad, a do kraja godine je usvajanje novog plana za otpad od hrane za iduće šestogodišnje razdoblje, dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane te sklapanje dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju otpada od hrane sa subjektima u poslovanju s hranom, udrugama civilnog društva, znanstvenom zajednicom i ostalim zainteresiranim dionicima.

radova

radova

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare