Polaganjem vijenaca i svečanim programom obilježena 31. godišnjica osnivanja 153. brigade

brigade

Pripadnici 153. brigade obilježili su u ponedjeljak 31. godišnjicu osnivanja brigade. Polaganjem vijenaca i svečanim programom obilježen je 3. listopada kada je 1991. formirana 10. TO gardijska brigada Velika Gorica, koja je bila prva oružana sila na ovim prostorima koja je spriječila prodor neprijatelja prema Zagrebu.

U prosincu 1991. preimenovana je u 153. brigadu HV-a te je pod tim imenom djelovala do kraja rata i veličanstvenog povratka u Veliku Goricu 14. rujna 1995.

Nakon polaganje vijenaca na Spomen-obilježju Golubica u Velikoj Gorici, obilježavanje obljetnice osnutka 153. brigade HV-a nastavljeno je polaganjem vijenaca na Spomeniku poginulim pripadnicima 153. brigade u vojarni Satnik Josip Zidar u Velikoj Buni, dok je središnji program obilježavanja održan u Spomen-parku 153. brigade u Velikoj Buni.

Za mnoge Goričane formiranje 153. brigade važan je datum u njihovim životima i trajno će ga nositi u svojim srcima.

“Trebamo čuvati i širiti povijesnu istinu o Domovinskom ratu”

Ivan Zagorac, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade, rekao je tom prigodom da je priča o ovoj ratnoj postrojbi i Domovinskom ratu „priča o hrabrosti, patnji i umiranju, priča o tome kako se voli domovina kada ste joj najpotrebniji“.

– Formirana 3. listopada 1991., kao 10. brigada teritorijalne obrane, ova je postrojba bila prva oružana slila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. U prosincu 1991. preimenovana je u 153. brigadu i borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata – podsjetio je Zagorac. Kroz brigadu je prošlo 5818 branitelja, 72 su poginula.

-Svima nam je zadaća čuvati i širiti povijesnu istinu o Domovinskom ratu – poručio je Zagorac.

Foto: Dražen kopač / Zagrebačka županija

– To je jedan od najznačajnijih dana u mom životu. Tog dana mi smo krenuli u rat i bili smo spremni izvršiti zadatak koji je bio pred nama, a to je oslobođenje zemlje od agresora. Imao 45 godina i spadao sam među iskusnije vojnike, a imao sam iskustva iz Teritorijalne obrane. Bio sam načelnik sigurnosti u brigadi i moja zadaća bila je da brinem o sigurnosti naših pripadnika. Tu dužnost obavljao sam od 3. listopada 1991. godine do 1. travnja 1992. godine. To su dani ponosa i slave. To je bilo vrijeme biti ili ne biti, nije bilo vremena za razmišljanje. Nije bilo lako se oprostiti od svoje obitelji, ali morali smo djelovati. Nažalost, u četiri godine mi smo imali 72 poginula pripadnika brigade – istaknuo je Ivan Mišerić, počasni predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade-HV.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, čiji je otac također bio pripadnik brigade, prisjetio se tih dana. Kazao je da su to bila teška vremena jer je kao dijete ispraćao oca u rat.

– Nikada neću zaboraviti taj Božić bez tate i mogu samo zamisliti kako je vama koji ste doživjeli ono što niste željeli, da se vaši nemiliji ne vrate doma. Gledam vas i vidim sve ono dostojanstvo i ponos koji danas kad se priča o hrvatskim braniteljima bude potisnut. Govore nam da se okrenemo budućnosti. Renault 4 staje ispred kuće, mobilizacija je, otac odlazi, nema mobitela, nema interneta, iskreno nismo imali niti telefona. Nakon dva tjedna otac se pojavljuje na kućnom pragu, sretan što je živ i zdrav zajedno s vama. To su proživljavale vaše obitelji. Želim vam izraziti veliku zahvalnost na svemu što ste napravili za našu Domovinu. Zagrlite svoje supruge i muževe, djecu, jer sve traume koje ste vi prošli i oni su s vama. Vjerujte mi govorim iz osobnog iskustva. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska – poručio je Ačkar.

brigade

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec rekavši da se posebno treba sjećati junaka koju su dali život za Domovinu.

– Hrvatski branitelji bili su važan stup društva u ratno vrijeme, a važan su i danas, u mirnodopsko vrijeme, i stoga će uvijek imati podršku Zagrebačke županije – rekao je Kolarec.

U ime ministra unutarnjih poslova obilježavanju je prisustvovao ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekavši da je velikogorička ratna brigada stajala uz bok gardijskih brigada.

U ime predsjednika Vlade RH prisutan je bio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, poručivši da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države.

brigade

Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare