Češnjak jača imunitet, snižava kolesterol i tlak, čisti krvne žile: Dva do tri češnja svaki dan štiti zdravlje

češnjak
Foto: Pixabay

Češnjak sadrži najmanje desetak antioksidativnih tvari koje, uz to što jačaju imunosni sustav, snižavaju kolesterol, razaraju ugruške u krvi i zaustavljaju sveopće propadanje organizma uzrokovano slobodnim radikalima. Također štite mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije, piše živim.hr.

Ako želite živjeti zdravije i duže, svoje stanice prihranjujte – češnjakom, biljkom koja se već pet tisuća godina cijeni kao sredstvo za vraćanje životne snage i univerzalni lijek. Znanost tek posljednjih desetljeća počinje razumijevati zašto. Češanj češnjaka ima pregršt kemijskih sastojaka među kojima su brojni antioksidansi, razlog njegova snažnog učinka na očuvanje stanica od oštećenja, kao i čitavog tijela od preranog starenja.

Koliko češnjaka dnevno

Dva do tri češnja svježeg češnjaka isto je kao jedna žličica češnjaka u prahu, četiri tablete (od tisuću mg) češnjaka u prahu, četiri želatinske kapsule ili jedna žličica tekućeg pripravka. Ako uzimate pripravke, strogo se pridržavajte uputa proizvođača i preporuka ljekarnika. Velike količine mogu imati toksično djelovanje.

Ako uzimate kuhani češnjak, opasnosti gotovo i nema, a uzimanje više od tri češnjeva svježeg češnjaka dnevno može prouzročiti proljev, plinove, nadutost i vrućicu. Više od 20 grama češnjaka dnevno, što je kao sedam do deset češnjeva, uzrokuje krvarenje u probavnom sustavu.

Ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, obratite se svom liječniku prije nego što povećate unos češnjaka.

češnjak
Foto: Pixabay

Koje vrste češnjaka

Češnjak možete uzimati u bilo kojem obliku – sirov ili kuhan, a češnjak u prahu usporava starenje. Kuhanje i rezanje mijenja djelovanje češnjaka. Na primjer, sirov, zdrobljen ili nasjeckan sadrži velike količine alicina, tvari koja mu daje karakterističan miris te ima snažno antibakterijsko djelovanje. Kuhani češnjak ili češnjak kojemu je uklonjen miris ne sadrži značajne količine alicina.

Zato se savjetuje češnjak narezati ili zdrobiti pa ostaviti neko vrijeme da otpusti alicin te ga potom kuhati ili jesti sirovog, što je i najbolje jer je tada njegovo antibakterijsko djelovanje najveće. Glavni sastojak češnjaka – alicin brzo se pretvara u druge spojeve koji sadrže sumpor i za koje se smatra da češnjaku daju njegova ljekovita svojstva, primjerice da pomaže u borbi protiv prehlade, gripe i koronavirusa. Ti spojevi pojačavaju odgovor na borbu protiv bolesti nekih vrsta bijelih krvnih stanica u tijelu kada naiđu na viruse.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Vojislav Dolić
Vojislav Dolić
2 years ago

Odavno koristim češnjak i čini mi dobro.