Sve više jedemo uvozni kruh: Hrvatski pekari uvezli kruha, peciva i kolača u vrijednosti 152,4 milijuna kuna

kruha
Foto: Pixabay

Hrvatski pekari uvezli su u prošloj godini pekarskih proizvoda, peciva i kolača u vrijednosti 152,4 milijuna kuna, a izvezli dvostruko više odnosno u vrijednosti 301,1 milijun kuna.

U djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2021. godini, prema podacima iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, poslovao je 928 poduzetnika, kod kojih je bilo registrirano 15.033 zaposlenih, objavila je Fina.

Ukupni prihodi poduzetnika, čija je pretežita djelatnost proizvodnja kruha, peciva i kolača  iznosili su 4,9 milijardi kuna, što je povećanje za 11,5%, u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. U istom razdoblju, poduzetnici su zabilježili i povećanje ukupnih rashoda za 13,7% te iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat, u iznosu od 21,2 milijuna kuna, što je za 79,5% manje, u odnosu na 2020. godinu. Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti, s dobitkom je poslovalo njih 589 ili 63,5%.

Među poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje kruha, proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, najveće ukupne prihode ostvarilo je tvrtka Mlinar pekarska industrija iz Zagreba (682 milijuna kuna). Najveću dobit razdoblja iskazala su Pekara Dubravica u iznosu od 19,7 milijuna kuna i Mlinar pekarska industrija, s 19,4 milijuna kuna dobiti.

Promatrano na razini županija, najviše poduzetnika iz djelatnosti proizvodnje kruha ima sjedište u Zagrebu (212), Splitsko-dalmatinskoj (110) i Zagrebačkoj županiji (73).

Prosječna mjesečna obračunata neto plaća među poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje kruha u 2021. godini iznosila je 4.636 kuna, što je za 4,6% više u odnosu na 2020. godinu, ali i za 27% manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske (6.350 kuna).

Najveći uvoznici kruha u Hrvatskoj su veliki trgovački lanci koji ga uvoze smrznutog i ovdje ga peku.

Svaki Hrvati u prosjeku godišnje pojede 55 kilograma kruha i peciva i po tome smo u vrhu europskih zemalja.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare