Ljekarne Zagrebačke županije dobile priznanje Hrvatske lige za hipertenziju za sudjelovanje u akciji Lov na Tihog ubojicu

ubojicu
Priznanje je primila ravnateljica Ljekarni Zagrebačke županije Ana Galić Skoko (lijevo) / Foto: Ljekarne Zagrebačke županije

Hrvatska liga za hipertenziju dodijelila je Posebno priznanje Ljekarnama Zagrebačke županije za sudjelovanje u provođenju aktivnosti sa značajnim doprinosom ostvarenja pojedinoga specifičnog cilja Hrvatske lige za hipertenziju i akcije Lova na Tihog ubojicu.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti o hipertenziji – bolesti koja se još naziva i „Tihim ubojicom“, opasnostima koje hipertenzija nosi i promocijom zdravog načina života.

Ljekarne Zagrebačke županije surađuju s Hrvatskim društvom za hipertenziju (HDH) od 2016. godine. Sudjeluju u osvještavanju pojedinaca o postojanju kroničnih nezaraznih bolesti, provode javnozdravstvene akcije i ankete o navikama stanovnika Županije. Sudjeluju na znanstvenim skupovima s HDH, u cilju promocije suradnje ljekarnika s liječnicima, kako bi se povećala adherencija (suradljivost) bolesnika.

Ove godine Ljekarne Zagrebačke županije uključuju se i u rad Hrvatske lige za hipertenziju kao jedna od institucija partnera. Tako se ljekarnici usmjeravaju i prema Lovu na tihog ubojicu. Ovakvim načinom rada se vidi kako svi dionici zdravstvenog sustava mogu i moraju brinuti o zajedničkim bolesnicima i da je doprinos svake karike u lancu izuzetno bitan.

Kod kroničnih bolesnika izuzetno je važno educirati bolesnika o činjenicama koje su vezane za njegovu bolest. Kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, pretilost, dijabetes su sve bolesti koje ne bole i u pravilu se kasno ili slučajno dijagnosticiraju.

Ljekarnici su najdostupniji zdravstveni djelatnici, jer su ljekarne otvorene i dostupne bez naručivanja. Ljekarnik je u jedinstvenoj prilici uočiti problem u medicinskoj pismenosti, adherenciji, farmakoterapiji, reagirati i prema potrebi uputiti bolesnika kod liječnika.

Sadržaj nastao u suradnji s Ljekarnama Zagrebačke županije

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare