Važna obavijest za pacijente: U Hrvatskoj nedostaju tri vrste lijeka, dostupna je zamjena

lijeka
Foto: Gorica.info

Iz Agencije za lijekove upozorili su pacijente kako trenutačno na hrvatskom tržištu nedostaju tri vrste lijeka. Pacijenti ne bi trebali brinuti jer su dostupne zamjenske terapije.

– Lijekovi Zinnat 500 mg te Torvas 10 mg i 20 mg trenutačno su u nestašici, međutim za navedene su lijekove na našem tržištu dostupni lijekovi drugih proizvođača, s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceutskih oblika. U nestašici je i lijek Arava, za koji su također dostupni drugi odobreni lijekovi iz iste farmakoterapijske skupine – objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Zinnat je antibiotik koji se koristi u odraslih i djece, dok se Torvas koristi za snižavanje povećane razine masnoća u krvi. Lijek Arava propisuje se odraslim osobama s aktivnim reumatoidnim artritisom (bolešću imunosnog sustava koja uzrokuje upalu zglobova).

– S obzirom na to da za navedene lijekove postoje dostupne zamjenske terapije, nije ugrožena kontinuirana opskrba tržišta. Pacijenti se za sve savjete u vezi izbora odgovarajuće zamjenske terapije trebaju obratiti svojima liječnicima – ističu iz Halmeda.

Također, u nestašici su Decortin 20 mg, u pakiranju od 10 tableta u kutiji i Decortin 5 mg, u pakiranju od 100 tableta u kutiji. Isti je lijek, koji se koristi u liječenju upalnih i reumatskih bolesti te kod nekih autoimunih bolesti, na hrvatskom tržištu dostupan u drugačijim pakiranjima. Decortin 20 mg može se naći u pakiranju od 50, a Decortin 5 mg u pakiranju od 20 tableta u kutiji.

Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga ili kašnjenja u proizvodnji. Nestašicu rješavamo zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a – ističe Halmed.

 

 

 

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Snježana Prnić
Snježana Prnić
3 months ago

Nigdje nema oftidorix pf kapi za oči😱