Za obnovu crkve u Bukevju, kapele u Šiljakovini i objekata na području Kravarskog županija osigurala 10,6 milijuna kuna

bukevju
Foto: Zagrebačka županija

Ugovor za financiranje obnove crkve svetog Antuna Padovanskog u Bukevju vrijedan 8 milijuna kuna uručio je u srijedu zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović župniku Marijanu Prepeljaniću. Crkva je u petrinjskom potresu 2020. doživjela značajna oštećenja i od tada se u njoj ne okupljaju vjernici.

bukevju

– Ovim činom krećemo u obnovu, što je za nas veliki korak, jer ovo je jedna mala župna zajednica od 300-tinjak obitelji, koje su do sada na misu odlazili u obližnje Novo Čiče. Ovime ćemo crkvu vratiti u prvobitno stanje, što je velika radost za sve župljane – rekao je velečasni Prepeljanić.

Načelnik Općine Orle Ervin Vujica istaknuo je kako je prilikom potresa nastradao svod, dio zvonika i nešto nosivih zidova, a ovom sanacijom obnovit će se i zvonik crkve.

– Ovo je veliki korak za općinu, jer vlastitim sredstvima teško da bi se uspjelo u obnovi crkve – naglasio je Vujica.

Zagrebačka županija obnovu javnih objekata stradalih u potresu financira u sto-postotnom iznosu. Samo u ovoj godini za tu namjenu imamo 80 milijuna kuna, a u 2023. i 2024. planirano je po 40 milijuna kuna tako da ukupno možemo govoriti o 160 milijuna kuna. Radi se o decentraliziranim sredstvima i vjerujem da će nas ta Vladina pomoć pratiti sve dok ne obnovimo i posljednji objekt užupaniji – rekao je Tomljenović.

bukevju

Osiguran novac za kapelu u Šiljakovini te društveni dom i objekte u Kravarskom

Osim za crkvu svetog Antuna Padovanskog u Bukevju, Zagrebačka županija osigurala je 400 tisuća kuna za sanaciju i obnovu kapele svetog Petra i Pavla u Šiljakovini. Ugovor je preuzeo upravitelj župe Uzvišenja Svetog Križa, Siniša Blatarić, koji je istaknuo kako je obnova kapele završila prije tjedan dana.

Također, tri ugovora ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna uručena su načelniku općine Kravarsko Vladi Kolarcu za sanaciju društvenog doma te objekta uz sportski teren u Donjem Hruševcu, te sanaciju doma kulture u Kravarskom.

– Hvala Zagrebačkoj županiji na pomoći koju pruža Kravarskom u teškim trenucima koji su nas zadesili. Do sada dobili oko 12 milijuna kuna pomoći – rekao je Kolarec.

bukevju

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare