Gorički vijećnici dodijelit će novac svojim strankama: Najviše ide HDZ-u, nešto manje SDP-u i Mostu, a najmanje malim strankama

strankama
Foto: Gorica.info

Gorički vijećnici održat će u ponedjeljak devetu sjednicu, a na podužem dnevnom redu našla se i odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću.

Naime, Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma propisano je da pravo na redovito godišnje financiranje iz sredstava proračuna imaju političke stranke koje su prema konačnim rezultatima izbora dobile mjesto člana u predstavničkom tijelu i nezavisni vijećnici.

U proračunu Velike Gorice za sljedeću godinu planirana su sredstva za financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću u ukupnom iznosu od 25.220 eura odnosno 190.000 kuna.

Sredstva se raspoređuju na način da se utvrdi jednaki iznos sredstava za svakog člana u Gradskom vijeću, tako da pojedinoj političkoj stranci koja je bila predlagatelj liste pripadaju sredstva razmjerna broju dobivenih mjesta u Gradskom vijeću prema konačnim rezultatima izbora za Gradsko vijeće.

Za svakog izabranog člana Gradskog vijeća podzastupljenog spola, političkim strankama pripada i pravo na uvećanu naknadu u visini od 10% previđenog iznosa. U Gradskom vijeću dosad su bile samo četiri žene, da ih je više, njihove stranke dobile bi i više sredstava.

Nakon ove sjednice, broj žena u goričkom Gradskom vijeću će se smanjiti jer je vijećnica HDZ-a Marjana Kuliš stavila mandat u mirovanje i na njezino mjesto dolazi Tomislav Krešimir Hubak.

strankama

Najveći iznos dobit će HDZ koji ima najviše vijećnika, 8.375 eura, SDP-u pripada 4.694 eura, Mostu 3.773 eura, stranci pokojnog Milana Bandića, koja ima jednog vijećnika, 1.933 eura, a po 921 euro dobit će Glas, HSS, HSP i Nezavisna lista Stjepana Kožića.

Rasporedena sredstva doznačuju se na žiro račun političke stranke tromjesečno u jednakim iznosima.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare