JESTE LI ZNALI Med se koristi kao pomoć kod raznih bolesti, a najbolje ga je kupovati od lokalnih proizvođača

med
Foto: FB Pčelarstvo J. Britvec

Med je od davnina poznat kao izuzetno nutritivno vrijedna i zdrava namirnica koja jača naš organizam. U tradicionalnoj medicini koristi se kao pomoć u liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zacjeljivanja rana.

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta. Med se više od 80% sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20% od vode. U našim krajevima najpoznatiji je bagremov, livadni, kestenov, od kadulje, lavande…

Možete ga koristiti umjesto šećera, dodavati u čaj, kavu, kolače, zobenu kašu,…

Zagrebačka županija organizira Festivala pčelarstva na kojem se bira najbolji med. Ovogodišnji pobjednik je bagremov med Krunoslava Nemčića iz Svetog Ivana Zeline, koji je člana Pčelarske udruge “Matica”.

Ukupno je ove godine dodijeljeno 36 zlatnih, 54 srebrnih i 16 brončanih priznanja. Najviše zlatnih priznanja dobili su članovi Udruge pčelara Vrbovec, sedam, i članovi udruge pčelara “Matica” iz Svetog Ivana Zeline, šest.

U Zagrebačkoj županiji djeluje deset pčelarskih udruga koje okupljaju nešto više od 600 pčelara s oko 33.000 košnica.

Med je najbolje kupovati o domaćih lokalnih proizvođača za koje znate gdje drže svoje košnice.

Da bi potrošači lakše mogli prepoznati domaći med, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je oznaku Med hrvatskih pčelinjaka, a veliki broj pčelara koristi i nacionalnu staklenku za med. U nacionalnu staklenku može se puniti isključivo med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, označen naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare