Traumatična povijest našeg kraja: Predavanje o osmanskim upadima i napadima na Turopolje

osmanskim
Foto: Lucija Tomić

U Područnoj knjižnici Galženica u četvrtak navečer održano je veoma zanimljivo predavanje na temu “Osmanski upadi i napadi na Turopolje”. Predavanje je održao dr. sc. Dino Mujadžević, viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Mujadževićevo predavanje odnosilo se na period od početka petnaestog do skoro devetnaestog stoljeća. Po njegovu mišljenju i istraživačkim činjenicama to je i najtraumatičniji period hrvatske povijesti čije posljedice nisu izgubile tragove do danas.

Tema ovog predavanja seže u vrijeme kada su postojala dva kraljevstva, Hrvatska i Slavonija, a ta su kraljevstva, upravo zbog osmanskih prijetnji, teritorijalno sužena na ostatke ostataka i prepuštena sama sebi. Osmanske prijetnje i haranja veoma su prisutna već početkom 15. stoljeća u 16. te u manjoj mjeri 17. stoljeću. Sukladno tomu, dva su kraljevstva u 16. stoljeću počela funkcionirati kao jedna cjelina te su zajedno funkcionirala sve do 1918. godine.

– Turopolje se u skladu s tadašnjim saborskim spisima, geografskim kartama i povijesnim kronikama od druge polovice 16. st. sve češće spominje kao dio Hrvatske. Hrvatski, odnosno horvatski identitet postaje prihvaćen u Turopolju, a Turopoljci postaju njegovi izraziti zagovornici.

Bilo je to vrijeme geografski širokih promjena granica današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Ali, i vrijeme ogromnih materijalnih i demografskih gubitaka. Neizbježno, i planiranog te neplaniranog preseljenja katoličkog stanovništva u Ugarsku i Austriju – kazao je Mujadžević.

Turopolje je pak u cijelosti ostalo pod kršćanskom vlašću i nije doživjelo demografski slom. U njega je, u vremenu bosanskih ratova, organizirano doseljavano katoličko stanovništvo iz područja osmanske vlasti, najčešće iz tadašnjeg područja okolice Bihaća…

Osmanlije su odvodili ljude i pljačkali žito

Govorilo se i o brojnom zarobljavanju ljudi, žita i druge imovine, o njihovom odvođenju u druge osmanske zemlje te ropskom statusu. Zatim, o njihovom otkupljivanju, prodavanju na tržnicama ili raspoređivanja među vojnike koji su ih zarobili.

Izneseni podaci na ovom predavanju potkrijepljeni su mnogim činjenicama i pisanim tragovima, grafičkim prikazima, imenima i prezimenima nekih žrtava i povjesničara. Zanimljivi su bili i turski nazivi, narativi i arhaični izrazi koji nisu rijetki ni u našoj svakodnevici.

Na predavanju se moglo doznati i da se najveća provala Osmanlija u Turopolje dogodila 1524., opustošivši ga ognjem i mačem te odvodeći mnogo roblja. Nakon toga u Turopolju je nastupila velika glad i sve što neimaština nosi sa sobom.

Najveća pljačka Turopolja dogodila se 1592. kada su Osmanlije, postavivši svoj tabor u potoku Lomnica, na povratku u svoju petrinjsku utvrdu iz Turopolja odvezli plijen od 1000 kola raznog žita. Početkom 1593. ponovljen je osmanski napad na Turopolje. Tada je opljačkan i spaljen kaštel u Vukovini, a prilikom još nekoliko napada tijekom godine odvedeno je oko 800 robova.

Potiskivanje Osmanlija iz Turopolja dogodilo se aktivnim uključivanjem hrvatsko-slavonskog bana Tome Erdődya.

Uz pomoć slovenskih i austrijskih zemalja Osmanlije su poražene u borbama oko Siska, čime je spašen Zagreb. No, to je uzrokovalo i veliko stradanje turopoljskog kraja na području prema Lekeniku i Sisku.

Nakon stogodišnjeg širenja Osmanskog carstva po hrvatskim zemljama konačni pad dogodio se krajem 16. stoljeća.

Mujadžević je diplomirao 2000., još od studija bavi se osmansko-hrvatskim odnosima.

– Objavljivao sam u više navrata radove na tu temu, iako se bavim modernom povješću. No, radeći na Hrvatskom institutu za povijest, potpuno sam fokusiran na Osmansku povjest Slavonije i Srijema. Tako sam se zainteresirao i za Turopolje, ali ne mogu se nazvati poznavaocem povijesti Turopolja. Sada radim na povijesti Muslimana u Slavoniji i Srijemu, što će biti i tema mojeg drugog doktorata – izjavio je za Goricu.info dr. sc. Dino Mujadžević.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare