Udruga umjetnika Spark organizirala prigodnu akciju: Poetskom riječju protiv nasilja nad ženama

spark
Foto: Lucija Tomić

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Velikoj Gorici obojan je kulturom i poetskom riječu! Velikogorička Udruga umjetnika “SPARK” obilježila je u svojim prostorijama u Magdalenićevoj ulici ovaj Međunarodni dan. Organizatorice i voditeljice ovog događanja su Nevenka Lang i Zdenka Mlinar, a vrijedne članice i članovi udruge poetskim su recitalom i glazbom ukazali na gorući problem u društvu – nasilje u svim oblicima: od sadašnjih i bivših partnera, članova obitelji, poslodavaca i kolega… Žene u životu trpe svašta, a psihičko zlostavljanje ima iste posljedice na žrtvu kao i fizičko.

Zdenka Mlinar, jedna od organizatorica za ovu prigodu ističe kako se Spark ove godine po prvi put priključio ovom hvalevrijednom “vapaju” prikladnog naslova Poetskom riječju “Stop nasilju nad ženama“. Može li bolje od toga da pisanom riječju, koja je jača od mača, a k tomu još uobličena u stih ili glazbu, upozorimo na globalno alarmantnu situaciju glede nasilja svih oblika i boja?

I Velika Gorica uključila se u projekt

Bio je ovo poziv idejne začetnice i organizatorice Manifestacije Lidije Puđak iz Narodnog sveučilište Dubrava, koja je ove godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja digla na regionalnu razinu. Tako je u ovu poetsko-glazbenu manifestaciju večeras uključeno 50-tak udruga i gradova, s istim i samo jednim ciljem – reći NE NASILJU!

Nevenka Lang i Zdenka Mlinar

Nevenka Lang, predsjednica Udruge Spark nadodala je kako su se danas članovi sastali kako bi Velika Gorica bila jedan od 55 gradova uključenih u ovaj projekt.

– Kad sam počela čitati o toj temi zaista nisam mogla izdržati, sva sam se tresla jer tipologija zlostavljanja upućuje na to da je riječ o duševnoj anomaliji i da su nasilnici ljudi s dijagnozom. Ali to nama ženama ništa ne olakšava. Svaki dan ubijeno je 137 žena u svijetu. Poražavajući je podatak da 90 % nasilja nad ženama dogodi se u obitelji – kaže N. Lang.

Svoje pjesme s ponosom su večeras povodom ovog dana izrecitirali: Marica Mihac, Siniša Belošević, Nadica Kološa, Nevenka Lang, Stjepan Detelić Banski, Gordana Gerhardinger Šipek, Zdenka Mlinar, Đurđa Parać, Tomislav Zvonarić Žuma, Andrea Rendulić, Marija Ajša Peuc, Stjepan Vitez i Marica Odrčić.

Za glazbenu podlogu o ženama na gitari bio je zadužen sjajni Siniša Belošević.

Velikogorički recital Udruge umjetnika “SPARK” završio je porukom – STOP nasilju nad ženama, STOP nasilju u svim oblicima. Poštujmo kulturu dijaloga i lijepe riječi – poručuju iz ove udruge.

Izdvajamo jedan od brojnih danas izrecitiranih poetskih radova o nasilju, rad Marice Mihac:

LAŽ

Lažu nas

Kad kažu da nas vole

Umjesto zagrljaja

Šetnji ruku pod ruku

Kad nas zlostavljaju

Ponižavaju i omalovažavaju.

Kad nas tuku

Kad postanemo krive za sve

Njihove neuspjehe

Ljubavnice, pijanstvo…

Umjesto osmijeha, noseći modrice

Slomljene ruke, krvave noseve,

Ponižene, zgažene, odbačene.

Svi kao da viču sama je kriva

Da, kriva je jer je još uvijek živa

Tko je razumije tko vidi njezine boli

Gdje je onaj što je rekao da je voli?

Laž

Da sve je bila laž i obmana

Njemu je tek igračka trebala

Trebala mu je  sinove rađati

Trebala je svima ugađati

Zadnji atom snage ona mora dati

A nitko ne vidi koliko pati

Kad mrtva bude i tad će da joj sude

Što je bol svoju krila

Što nije pomoć tražila

Ali  znala je ona da sve je laž i obmana

Voljena da nikada nije bila

Bila je tek igračka, njegova robinja

Njezinu bol ni suze nisu vidjeli

Al mnogi su joj besramno sudili

Dok o njoj ništa nisu znali

Do laži, koje su o njoj pričali.

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare