Aktualni sat nikad mirniji: Najavljena izgradnja olimpijskog bazena, povećanje stipendija za učenike i studente, izgradnja biciklističkih staza i nogostupa

aktualni
Foto: Matej Crnogaća

Deveta sjednica Gradskog vijeća počela je svečano i pomalo nostalgično. Naime, svoju je posljednju sjednicu kao tajnica Gradskog vijeća odradila Mirjana Pontoni, nezaobilazna figura najvišeg zakonodavnog tijela našeg grada u posljednjih 16 godina. Odmah potom jednoglasno je usvojen zapisnik s prethodne te dnevni red aktualne sjednice, nakon čega je otvoren Aktualni sat.

Inače, vijećnike su jutros dočekali zaštitari na ulazu u Vijećnicu. Nije službeno objavljeno zašto su pozvani, u kuloarima su se čule razne neslužbene priče o njihovom anagažiranju.

Prvi  je svoje zastupničko pravo iskoristio Igor Horvačić i gradonačelniku uputio dva pitanja. Zanimalo ga je u kojoj su fazi projekti obnove i izgradnje nogostupa u Buševcu i Ogulincu. Drugo pitanje slične tematike odnosilo se na stanje svih nogostupa na našem području, kao važnog segmenta sigurnosti prometa.

Gradonačelnik se složio s konstatacijom vijećnika Horvačića da situacija nije zadovoljavajuća, ali iz objektivnih razloga projekti nisu izvedeni u zadanoj dinamici. Ako postoje i neki propusti koji su rezultirali kašnjenjem izvođenja radova, tražit će od odgovornih iz VG Vodoopskrbe objašnjenja. Najavio da će se u predstojećem periodu, sukladno mogućnostima, raditi na izgradnji i obnavljanju nogostupa i biciklističkih staza te na taj način i podizanju sigurnosti svih sudionika u prometu te komunalnog standarda.

Vijećnika Vedrana Zobeca zanimalo je u kojoj je fazi raspodjela učeničkih i studentskih stipendija te projekt poduzetničkog inkubatora.

Dogodine za stipendije oko milijun kuna

Gradonačelnik je odgovorio da je u tijeku obrada i provjera svih pristiglih zahtjeva te da će konačna lista biti objavljena uskoro. Napomenuo je i to da sljedeće godine neće biti smanjivanja ovih prava. Čak štoviše, broj stipendija za deficitarna zanimanja povećat će se s 30 na 50, za što će ukupno biti osigurano oko milijun kuna. Radovi na projektu poduzetničkog inkubatora počeli su u listopadu i prema dinamici rok dovršetka je 12 mjeseci. To znači da bismo krajem sljedeće godine trebali dovršiti taj projekt, kazao je Ačkar.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Ozren Robić upitao je gradonačelnika o garancijama za kvalitetu izvedenih radova na projektu Aglomeracije te tko će nas i kako voziti prema Zagrebu sljedeće godine.

Gradonačelnik je izjavio da je u nekoliko navrata aktivirana mogućnost garancije kako bi se vidljivi nedostaci u gradnji ispravili o trošku investitora. Spomenuo je primjere Zvonimirove ulice, Donje Lomnice i Velike Mlake. Na drugo pitanje za govornicu je izišao resorni pročelnik Dubravko Katulić koji je javnost upoznao da je u tijeku završetak savjetovanja za otvaranje natječaja te da bi uskoro trebala biti i objavljena javna ponuda za ponuđače sustava lokalnog prijevoza između Zagreba i Velike Gorice.

Gdje je nestala suradnja s Kinezima i dogovoreni projekti?

Ikona velikogoričke politike Zvonko Kunić pozabavio se, kako sam kaže, problemom „kineskog sindroma“. Zanima ga što je s dva sporazuma koja su potpisana s kineskim partnerima. Prvi je sporazum povezan s jednom gradskom četvrti u Pekingu, a drugi se tiče partnerstva za projekt izgradnje stadiona. Gradonačelnik je odgovorio da je za prvi sporazum čuo, ali ga nikad nije vidio. To je projekt u kojeg su bili involvirani tadašnji gradonačelnik Barišić i zamjenik Kolarec. Sličan je odgovor i na drugo pitanje jer se danas o tom sporazumu više ništa ne govori.

Zašto gradske financije nisu javno dostupne?

Damira Slojšeka zanimalo je kad će konačno gradske financije biti javno dostupne na mrežnim stranicama. Zanimala su ga i potencijalna rješenja gorućih gradskih prometnih problema. Konkretno riječ je o obilaznici, gužvama kod Veterinarske ambulante te spojnoj cesti s poduzetničkom zonom Meridijan 16.

Što se prvog pitanja tiče, gradonačelnik je ponovio već nekoliko puta dani odgovor. Projekt je još uvijek u izradi, što vijećnika Slojšeka nikako nije zadovoljilo. Drugim se pitanjem pozabavio pročelnik Katulić i rekao da je problem obilaznice i spojne ceste s Meridijana 16 složeniji jer su u njega uključene i Hrvatske ceste budući je riječ o državnim prometnicama. Problem odvijanja prometa kod Veterinarske stanice se rješava i nova izvedba trebala bi zaživjeti sljedeće godine.

aktualni

Vijećnika Stipu Duvnjaka zanima kako Grad stoji u pogledu prijava na europske projekte te što se čini u pogledu energetskih ušteda u javnim objektima.

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas rekao je da su aktualna dva projekta izgradnje dječjih vrtića u Kolarevoj ulici i u Kurilovcu. Time se kapacitet vrtića povećao za dodatnih 336 mjesta, a projekti su vrijedni 13,6 milijuna kuna. Osim toga, u pripremi su i projekti izgradnje Interpretacijskog centra u Andautoniji, olimpijskog bazena s tribinama i sunčališta te biciklističke staze do Male Bune. Najavio je da će se raditi i rekonstrukcija bazena kako bi mogao pružati kvalitetniju uslugu.

Što se energetske uštede tiče, napomenuo je da su svi voditelji javnih objekata upoznati s preporukama i uputama, što se i vidi na računima.

Na pitanje vijećnice Ivane Belošević o početku izgradnje pročistača, direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić je rekao da ništa ne mogu učiniti po tom pitanju sve dok Povjerenstvo ne da svoj pravorijek.

aktualni

Radovi u Majerovoj još nisu završeni

Vijećnik Ivo Jelušić upozorio je na čudne radove u Majerovoj ulici gdje se nakon postavljanja završnog sloja asfalta rade šahtovi. Predložio je i razgovor o eventualnoj zabrani rada nedjeljom goričke tržnice.

Pročelnik Katulić izjavio je da je u Majerovoj bilo dosta problema, ali umiruje jabnost i tvrdi da će prilikom dovršetka radova sve biti u najboljem redu. Gradonačelnik Ačkar prihvaća dijalog o odluci rada nedjeljom goričke tržnice, ali uz nazočnost i predstavnika OPG-ova koji tamo rade.

Vijećnika Lucijana Maslaća zanimao je razlog kašnjenja raspodjele proračunskog novca za rad mjesne samouprave, kao i problematika isplate naknade za novorođenčad. Resorni pročelnik Dražen Bačurin obećao je odgovore na oba pitanja dostaviti u pisanom obliku.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Lovrić zamolio je za mogućnost razmatranja obnove i dogradnje atletske staze na ŠRC-u Radnik budući da je ova aktualna nedostatna i oštećena. Napominje da se atletikom u našem gradu bavi veliki broj djece. Gradonačelnik je izrazio spremnost u pronalaženju brzog i učinkovitog rješenja.

aktualni

Ivan Bekavac upitao je gradonačelnika o projektu izgradnje Centra za starije.

Gradonačelnik je odgovarao o projektu izgradnje doma za starije, na što je vijećnik Bekavac odgovorio da miješa kruške i jabuke. Ozbiljan se dijalog vodio povezan s drugim vijećničkim pitanjem o navodnim malverzacijama i pogodovanju prilikom provedbe natječaja za opremanje sportskog igrališta u Rakarskoj ulici.

Gradonačelnik je vijećniku Bekavcu sugerirao da, ako ima bilo kakvih informacija o tome, podigne kaznenu prijavu DORH-u i USKOK-u. Bekavac je odgovorio da je ona već i podignuta, ali da se gradonačelnik nikakve prijave ne treba bojati ako nije kriv.

Aktualni sat zaključio je vijećnik Anri Targuš pitanjima o uvođenju reda u prostorne planove te uređenju biciklističkih staza.

Pročelnica Gordana Mikulčić Krnjaja odgovorila je da je potpisan ugovor s Urbanističkim institutom. Trenutno se razgovara o prijedlozima ciljanih izmjena nakon čega bi trebala uslijediti i javna rasprava.

Odgovor na drugo pitanje ponudio je gradonačelnik Ačkar rekavši kako su u tijeku dva projekta izgradnje biciklističkih staza. Jedna ide prema Maloj Buni, a druga prema Starom Čiču. Najavio je i do proljeća dovršetak radova na izgradnji biciklističke staze prema Vukovini.

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare