Upozorenje liječnika: Ne uzimajte lijekove za dijabetes, oni se ne smiju koristiti za mršavljenje

mršavljenje
Foto: Pixabay

Brojni građani posljednjih dana pokušavaju nabaviti lijekove za liječenje šećerne bolesti koji, kako tvrde neki, pomažu u mršavljenju. Stoga je Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) pozvalo građane da ne uzimaju lijekove za liječenje šećerne bolesti tipa 2 za samoinicijativno mršavljenje, bez liječničkog nadzora.

– Registrirani lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj nikako se ne smiju koristiti za liječenje drugih bolesti, pa tako ni debljine.

Hrvatsko društvo za debljinu upozorava da se u medijima, na društvenim mrežama i u javnom prostoru često poistovjećuju i netočno interpretiraju lijekovi za šećernu bolest tipa 2 i lijekovi za liječenje debljine te ističe da su dijabetes i debljina različite dijagnoze s različitim smjernicama liječenja.

Pozivamo građane da sve lijekove koji se izdaju na recept ne uzimaju sami, već isključivo u dogovoru s liječnikom – poručuju iz Hrvatskog društva za debljinu.

Debljina je kronična bolest koja se mora liječiti

Debljina je ozbiljna kronična bolest povezana s više od 190 drugih bolesti i mora se dijagnosticirati i liječiti. Indeks tjelesne mase (ITM) između 25 i 30 kg/m2 definira se kao prekomjerna tjelesna masa, a indeks tjelesne mase iznad 30 dijagnosticira se kao bolest debljine.

Stoga Hrvatsko društvo za debljinu ne preporučuje uzimanje „čarobnih formula“ i traženje „instant rješenja“, već predlaže građanima da potraže pomoć kod svog liječnika, educirane osobe za dijagnosticiranje i liječenje debljine.

U Hrvatskoj postoje registrirani lijekovi za liječenje debljine. Njih propisuju liječnici u sklopu individualnog plana liječenja svake osobe koja živi s debljinom. Lijekove se uključuje u proces liječenja debljine kada je indeks tjelesne mase veći ili jednak 30 kg/m2 ili kada je indeks tjelesne mase između 27 i 30 kg/m2, uz prisutnost najmanje jedna pridružene bolesti.

Hrvatsko društvo za debljinu ove je godine objavilo smjernice za liječenje debljine u odraslih osoba, po kojima se debljina liječi promjenom životnih navika, što uključuje adekvatnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a liječnik će odlučiti kada je potrebna i farmakoterapija, tj. lijekovi za liječenje debljine ili neka druga endoskopska ili kirurška metoda liječenja.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare