Ništa od povišice: Vlada povukla zakone iz procedure. Odustali od povećanja plaća političarima

povišice
Foto: Vlada

Ministarstvo pravosuđa i uprave povuklo je iz procedure paket zakonskih izmjena koje se tiču sustava plaća kojima je predviđen rast osnovice za izračun plaća državnim dužnosnicima, lokalnim dužnosnicima i dužnosnicima u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Tako su bez povišice ostali premijer, predsjednik države, ministri, saborski zastupnici, gradonačelnici, načelnici…

Pitanja koja su se planirala urediti ovim zakonskim izmjenama uredit će se u okviru cjelovitog uređenja sustava plaća za službenike, namještenike i dužnosnike, izvijestili su iz Ministarstva pravosuđa.

– Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s drugim nadležnim tijelima nastavit će raditi na analizama s ciljem definiranja smjera uređenja cjelovitog sustava plaća za sve korisnike državnog proračuna nakon čega će predložiti sveobuhvatan paket zakonskih izmjena kojima se uređuju plaće u javnom sektoru.

Tim će se budućim izmjenama otkloniti nerazmjeri koji postoje u sustavu plaća, kako u državnoj službi tako i u javnim službama, uz jasno definiranje osnovice, omjera složenosti poslova određene službe odnosno dužnosti te plaća.

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti kroz provedbu investicije „Unaprjeđenje sustava plaća u državnoj upravi i javnim službama, sustava HRM-a i COP-a“ izradit će se sustav plaća koji će biti pravedan i održiv, uz punu primjenu načela jednaka plaća za jednak rad – navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, plaće najviših političara trebale su u prosjeku porasti za oko 1000 kuna. Premijerova plaća sada je oko 24.000 kuna neto, a trebao je dobiti dodatnih oko 1500 kuna, dok bi predsjedniku Milanoviću rasla za 1800 kuna.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare