Rezultati ankete o zdravstvenoj pismenosti u Ljekarnama Zagrebačke županije

pismenosti
Foto: Gorica.info

Kako bi se prevenirale neželjene i ponekad fatalne posljedice neuzimanja terapije izuzetno je bitna prevencija – a dio prevencije je i sudjelovanje u otkrivanju potencijalnih bolesnika s kroničnom bolesti kroz javnozdravstvene akcije.

Podizanje svjesnosti o kroničnim bolestima, istupi u javnosti, objave na društvenim mrežama samo su dio uloge ljekarnika u današnjem zdravstvenom sustavu. Bez edukacije, što djelatnika ljekarni što korisnika ljekarne, nema ni prevencije.

Razgovor o bolesti mora biti našem korisniku jasan, razumljiv, prihvatljiv i sažet – kako bi ga se sjećao i mogao raditi na promjeni životnih navika. Nažalost, adherencija na promjenu životnih navika je u svijetu manja od 30%.

Nedavno provedeno ispitivanje preko društvenih mreža Ljekarni Zagrebačke županije o medicinskoj pismenosti donijelo je poražavajuće rezultate. Kao osnova je korišten skraćeni upitnikom Health literacy survey s 12 pitanja.

Online anketom kod korisnika društvenih mreža Ljekarni Zagrebačke županije prikupljeno je 486 odgovora. Rezultati su sljedeći: preko 80% ispitanika smatra da je u stanju procijeniti prednosti i nedostatke različitih mogućnosti liječenja bez savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom.

Također, skoro 80% ispitanika smatra da lako i vrlo lako mogu procijeniti sadržaj i pouzdanost informacija u medijima o zdravstvenim rizicima. Ova samoprocjena korisnika usluga ljekarni govori da svjesnost o nedostatku objektivnih informacija i potrebe za objašnjavanjem ne prati stvarno stanje.

Svakodnevno u ljekarnama i liječničkim ordinacijama bivamo suočeni s činjenicom da je zdravstvena pismenost naših bolesnika izuzetno niska.

Sadržaj nastao u suradnji s Ljekarnama Zagrebačke županije

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare