Promoviran roman „Ispod duge“ spisateljice Tihane Kunštek: Emotivna priča o tome kako preživjeti gubitak djeteta

duge
Foto: Marija Stipčić

Promocija romana „Ispod duge“ spisateljice i humanitarke Tihane Kunštek održana je u utorak u Bistroa Babriga.

– Knjiga “Ispod duge” napisana je kao nastavak knjige “Rekvijem za Lauru” (2013.). Tematika obje knjige je kako preživjeti gubitak djeteta. U prvoj knjizi sam kroz autobiografiju, svoje djetinjstvo i život do trenutka gubitka djeteta opisala najbitnije trenutke svog života, posebice borbu sa neplodnošću. Knjiga “Ispod duge” je emotivno težak roman, jer obuhvaća život žene i cijele njene obitelji od trenutka gubitka. Kako se nositi sa činjenicom da se dugogodišnja želja pretvorila u tragediju. Kako se suočiti sa susjedima, kolegama na poslu. Kako naći svjetlo u tami i nastaviti život u onom trenutku gdje vam je stao. Roman je čista, gola činjenica, podosta brutalno opisana, bez imalo patetike – kazala je Tihana.

duge

Također, Tihana roman preporuča svima koji su osjetili gubitak djeteta, da u toj svojoj boli ipak malo osjete da nisu sami, ali i svima oko njih. Rodbini, prijateljima, kako bi se lakše znali nositi sa tugom njima drage osobe i znali što i kako reći u kojem trenutku. Tematika knjige nije česta i vrlo je zanimljiva, jer obuhvaća i temu neplodnosti, i trenutke ogromne sreće kada se trudnoća dogodi, i trenutke nevjerojatne tuge kada se izgubi dijete u visokom stupnju trudnoće.

– Kako knjiga ipak ne bi imala tužan kraj, ovdje se dogodi jedno malo biće ispod duge koje ipak vraća nadu u bolje sutra. Prva knjiga posvećena je mojoj preminuloj djevojčici, a ova knjiga mojem dječaku koji je nakon mnogo godina razveselio mene i supruga, koji je pravo malo čudo u našim životima. Imati dijete iznad duge i imati dijete ispod duge je blagoslov. Svakako vas promijeni kao osobu. Čitajući roman, možete saznati kako, pa vam ga toplo preporučam – ističe Tihana.

duge

Promocija je održana u jednoj doista, ugodnoj, opuštenoj i toploj atmosferi, a Tihana je bila okružena obitelji i prijateljima, te nije krila sreću kako je sve izgledalo.

– Oduševljena sam kako je bilo dobro na promociji knjige. Vidjela sam neke drage ljude nakon puno, puno vremena. Znate, to su oni ljudi sa kojima ne trebate biti svaki dan. Ne trebate se čuti ni par mjeseci, ali znate da uvijek, ali uvijek na njih možete računati. Hvala svima koji ste uveličali taj moj dan. Puno mi ta knjiga znači, jer je obećana mojem Mateju čim se rodio. Žao mi je vas koji ste mi javili da ste bolesni ili da nećete stići, veselila sam da ću vas vidjeti, ali znam, sila ne pita – rekla je Tihana.

Također, puno hvale ide i na račun domaćina, poznate obitelji Babriga.

– Svakako nisam pogriješila oko odabira mjesta. Domaćini su osim što su moji dobri prijatelji, odlično to organizirali. Klopa vrhunska, ambijent kod njih uvijek kao da si kod kuće. S obzirom da ne jedem meso, a prožderuhi su pojeli sve vege kanapee, mlada gazdarica me došla pitati je’l hoću da mi baka ispeče jaja! Treba li išta više reći.

Tihana sa sinom i suprugom

Oko nastanka knjige, lekture, ilustriranja i pripreme za tisak pomogle su prijateljice i suradnice koje su sve to odradile bez naknade.

– Lijepo je biti dio nečijeg života. Tihanu znam iz trkačko-humanitarnih događanja. Lijepo je biti motivatorica. Naš tok se mijenja, malo ona meni, malo ja njoj. Definitivno je fajterica na svim poljima, gdje god se pojavi. I zato, svi vi koji ste bili na promociji, dio ste motivatorske obitelji. S vama je život lak, a čitanje ove knjige jasnije. Čitanje pred spavanje nije išlo. Suze i sada kreću a ja ne želim proplakati, što je netko napisao, da bi utkao poruku i pomoć onima koji traže odgovore. Oni su tu, ponuđeni na vrlo blag način. Samo treba polako slijediti, slijediti. Misli su to, koje pakiraju dah u paketiće i šalju ih na roza oblačiće. A oni putuju, putuju, glade i maze  – rekla je nakon promocije Milada Rabihić i ovime zasigurno zaokružila večer koja će se dugo pamtiti.

Tihana Kunštek rođena je 1969. godine u Zagrebu. Vrlo rano je naučila čitati i pisati, već kao četverogodišnje dijete i od tada njeguje ljubav prema knjigama, poeziji i prozi. Kolumnistica je na nekoliko portala za mame i djecu. Vesela osoba, obožava kuhati, trčati i planinariti.

Često je pisala i za Magazin Trčanje. Nakon gubitka kćeri u visokom stupnju trudnoće, učila je ponovno živjeti. Napisala je roman Rekvijem za Lauru 2013. godine, koji je bio psihoterapeutske prirode. Često volontira, suosnivačica je humanitarne udruge Facebook humanitarci Zagreb, pa je i sav svoj prihod od prvog romana darovala u dobrotvorne svrhe.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare