Cijene božićnih drvaca ove godine više su za 20 do 30 posto: „Živimo od naših vjernih kupaca“

drvaca
Foto: Gorica.info

Božićna drvca možete kupiti na više mjesta po Velikoj Gorici. Brojni naši sugrađani iskoristili su sunčani petak uoči Badnjaka kako bi kupili drvce. U Sajmišnoj ulici drvca već godinama prodaje obitelj Trupčević iz Kobilića. Cijene su ove godine veće za 20 do 30 posto, a to ovisi o vrsti drvca, visini i kvaliteti jer je sve poskupjelo, teško se pokriti i ovim cijenama, kaže nam Slavica Trupčević, supruga vlasnika.

– Cijene se kreću od 80 kuna za najmanja drvca pa sve do 500 kuna koliko košta danska jela. I kupci su svjesni da je sve poskupjelo tako da se i ne žale, govori Slavica. To su naši stalni kupci koji godinama kod nas kupuje božićna drvca. Godišnje prodamo oko 200 drvaca. Najviše se prodaju manja drvca jer većina ljudi živi u stanovima i nema previše mjesta za bor – pojašnjava Slavica Trupčević koja nije bila raspoložena za slikanje.

I dok smo razgovarali sa Slavicom, božićno drvce je odabrao jedan naš sugrađanin koji je došao u kupovinu sa sinom. Kaže uselili su u kuću i sin je poželio visoki bor sve do stropa pa su mu odlučili ispuniti želju.

drvaca

Kupcima je osim visine, važno da bor ima miris i da nije smreka, jer njoj jako opadaju iglice.

Najviše drvaca obično se proda na Badnjak kada kupci očekuju da će trgovci sniziti cijene.

Domaći proizvođači pokrivaju oko 70 posto tržišta, a ostalo je uvoz. Hrvatska drvca najviše uvozi iz Danske, Nizozemske i Njemačke. Uvozna drvca prodaju se u trgovačkim centrima dok se na tržnicama i raznim punktovima na otvorenom nude domaća drvca.

drvaca

Proizvodnja borova dugogodišnji je proces, a ovisno o vrsti i visini koja se želi postići, uzgajaju se od pet do 10 godina, pojašnjava Slavica Trupčević, a u to nije uračunato vrijeme kada se sjemenka posije pa dok naraste presadnica. I to traje do pet godina.

drvaca drvaca

*** Tekst je dio projekta Moja Gorica ***

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare