Božićna zvijezda: Najpopularniji božićni cvijet može uz pravilnu njegu potrajati sve do sljedećih blagdana

Božićna zvijezda danas je jako popularan cvijet i možemo ga vidjeti u mnogim domovima tijekom blagdana. Božićna zvijezda je dosta zahtjevna biljka koja se brzo osuši ako joj ne odgovaraju uvjeti u vašem domu.

Potječe iz toplijih krajeva u ekvatorskom pojasu i zato voli toplinu. Nakon kupnje božićne zvijezde pazite da ne ostane predugo u hladnom automobilu. Ne voli ni previsoke temperature i suhi zrak i zato je ne stavljajte u blizinu radijatora. Ne voli ni mračna mjestu, a ni direktno sunce. Pripazite da nije na propuhu, a najviše joj odgovaraju temperature između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

Božićna zvijezda mora se prilagoditi novom domu

Prvi savjet odnosi se na trenutak kada ste kupili svoju zvijezdu. Kad je donesete kući, ona bi trebala proći proces aklimatizacije. Ljudima temperatura u kući bude 23-24 Celzijeva stupnja, a zvijezdu donesu iz auta u kojem je bilo 7-8 stupnjeva. Zbog toga je prvo treba sat ili dva ostaviti u hodniku da se aklimatizira.

Dakle, treba je postupno unositi u kuću, a ne je najednom iz centra ili tržnice i vrećice gdje je bila na hladnom prebaciti u toplu prostoriju. Kad nađete mjesto za božićnu zvijezdu, nemojte ju seliti.

Ne smije biti kod izvora topline i na propuhu

Druga je bitna stvar da božićna zvijezda ne smije biti kraj izvora topline, kao ni na propuhu. Ova biljka voli vlagu, a u kući je baš i nema, i to se teško može promijeniti, ali na toplinu i propuh može se utjecati.

Također, dobro bi bilo da biljku ne selite po svojem domu. Ako je, primjerice, stavite na stol, neka tamo i ostane cijelo vrijeme.

Biljka je to koja je dosta zahtjevna, čudna i osjetljiva. Ne voli biti na mjestu gdje je propuh i gdje se često otvaraju i zatvaraju vrata, kao ni tamo gdje dosta cirkulira zrak od radijatora ili peći.

Oprezno s vodom

Kada je u pitanju zalijevanje, obično se govori da božićnu zvijezdu treba zalijevati odozdo. Međutim nije greška ni ako se biljci nalije voda u zemlju, u teglu ili ako joj se pošpricaju listovi.

Važno je da voda u tanjuriću ne stoji predugo. Kad voda stoji u tanjuriću, to je za nju smrt. Božićna zvijezda, naime, traži vlagu, ali bolje je češće je zalijevati nego pustiti da voda predugo stoji u tanjuriću.

Kako da božićna zvijezda opet pocrveni

I dok ostatak godine, kad joj je list zelen, može podnijeti puno teže uvjete i biti i na propuhu i na kiši, u periodu dok je crvena božićna je zvijezda najosjetljivija i to trebate imati na umu u ovo predblagdansko vrijeme. Ako budete poštivali pravila, vaša biljka nagradit će vas time što će potrajati do iduće godine.

Kako bi vaša zvijezda opet postala crvena iduće blagdanske sezone potrebno je slijediti nekoliko koraka.

Njoj treba biti dan kad je vani dan, a noć kad je vani noć, što je u kući nemoguće. Zbog toga je dobro nabaviti kutiju kojom ćete je pokrivati kad je vani mrak. Čim se počne smračivati trebate je pokriti. Pokrivati je trebate početi već oko 15. rujna, a ona će oko 1. listopada početi dobivati tamniju boju lista.

A do Božića će opet biti predivan crveni ukras vašeg blagdanskog doma, piše zadovoljna.hr.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare