Opasnost za njuškice: Ovu blagdansku hranu nikako ne smijete dati kućnim ljubimcima

Foto: Pixabay

Tijekom blagdana uživamo u finoj, često i masnoj hrani. Neki će reći da su blagdani rezervirani za uživanje u takvoj hrani. Vlasnici kućnih ljubimaca često se tih dana nađu u opasnosti da nešto od te fine hrane podijele sa svojim ljubimcima. Tužne okice psa ili mačke vrebaju blagdansku trpezu i pokušavaju uhvatiti koji slasni zalogaj.

Najdraže njuškice dobro znaju što se sve sprema u našim kuhinjama pa i njihov apetit neprestano raste, baš poput našeg.

Mirisi svečanog pečenja, kolača i toplih napitaka brzo će potaknuti sva njihova osjetila pa će nas ljubimci češće tražiti svoju poslasticu.

Masna hrana strogo je zabranjena

Ipak, blagdanska hrana može biti opasna za ljubimce, a posebno pse pa je nekad bolje odoljeti tom slatkom trenutku kad psiću pružite zalogaj ispod stola, kako ne bismo ugrozili njegovo zdravlje, piše zadovoljna.hr.

– Blagdansko vrijeme donosi potencijalnu opasnost za kućne ljubimca, a ona leži u hrani koju pripremamo za Božić. Masna hrana je najopasnija za zdravlje pasa, a treba biti oprezan kako u njihove njuškice ne bi zalutala pokoja sitna pileća kost – kaže doktorica Vanje Kusić iz veterinarske ambulante iz Zagreba.

Za pse je opasno sve što je masno. Masna hrana može uzrokovati upalu želuca i crijeva koja može biti izrazito opasna kod pasa. Treba obratiti pažnju da pas slučajno ne bi pojeo umake, posebno umak od rajčice kojega često poslužujemo uz pečenja. Ako umak pirjate na puno luka – ni pod razno njime ne biste trebali nahraniti psa, objasnila je dr. Kusić.

Treba pripaziti i na slatko i orašaste plodove koju su također opasni za ljubimce. Može se dogoditi da pas probavi masno ili slatko, ali također se može dogoditi da nastanu kompilacije.

Ako pas pojede umjetno sladilo, treba se odmah javiti veterinaru jer može doći do zatajenja jetre, napominje doktorica Kusić.

Opasnost leži i u borovim iglicama

Vlasnici kućnih ljubimaca moraju paziti i na božićne dekoracije, kablove te borove iglice koje također predstavljaju opasnost za naše ljubimce.

– Treba biti posebno oprezan s borovim iglicama. Imala sam situaciju kad sam morala vaditi pun želudac borovih iglica. Tu su i alkoholna pića te topli masni napitci, poput vruće čokolade. Iako su tekući specijaliteti odbojni psima, moguće je da dođu u doticaj s njima – onda se također treba javiti veterinaru – objasnila je dr. Kusić.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare